FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti osudilo širenje sukoba u Darfuru

NEW YORK, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnostiUjedinjenih naroda u četvrtak je žestoko osudilo najnovije širenjesukoba u Darfuru i ponovno pozvalo strane da poštuju primirje i daubrzano rade na rješavanju krize.
NEW YORK, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je žestoko osudilo najnovije širenje sukoba u Darfuru i ponovno pozvalo strane da poštuju primirje i da ubrzano rade na rješavanju krize.

U izjavi koju je pročitao predsjednik, rumunjski veleposlanik u UN-u Mihnea Motoc, Vijeće izražava "veliku zabrinutost" zbog nedavne obnove nasilja "koje čine sve strane" i poziva ih da poštuju svoje obveze sukladno ugovoru o primirju iz N'djamene od 8. travnja 2004.

Vijeće usto izražava zabrinutost zbog utjecaja najnovijeg vala nasilja na humanitarne operacije koje su u tijeku u Darfuru (na zapadu Sudana).

Vijeće je zabrinuto i zbog posljednjeg izvješća glavnog tajnika Kofija Annana, prema kojemu sudanska vlada nije načinila "nikakav vidljiv napor" kako bi razoružala miliciju koja terorizira puk u Darfuru, a pobunjeničke skupine nisu uspjele "nadzirati svoje ljude".

Sigurnosni uvjeti su se nedavno naglo pogoršali u Darfuru, zapadnoj sudanskoj pokrajini gdje od veljače 2003. traje građanski rat. Afričke mirovne snage koje trenutno imaju 6.300 ljudi trebaju nadzirati i izvješćivati o kršenju primirja i jamčiti sigurnost civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙