FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski parlament zabranio petnaest terorističkih organizacija

LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Britanski parlament je učetvrtak prihvatio prijedlog vlade kojim se zabranjuje petnaestterorističkih organizacija koje London optužuje da su povezane s AlQaidom.
LONDON, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Britanski parlament je u četvrtak prihvatio prijedlog vlade kojim se zabranjuje petnaest terorističkih organizacija koje London optužuje da su povezane s Al Qaidom.

Tekst koji je prihvaćen po izvanrednom postupku stupit će na snagu u petak.

Državni tajnik za unutarnje poslove Hazel Blears izjavio je da se te organizacije "bave terorizmom" i da su povezane s Al Qaidom.

Pripadnost, novačenje, financiranje i potpora tim organizacijama smatrat će se kaznenim djelom, na temelju teksta koji su prihvatili zastupnici i lordovi parlamenta u Westminsteru.

Ovih petnaest organizacija dodaju se popisu 25 međunarodnih organizacija koje su već zabranjene prema protuterorističkom zakonu iz 2000., pa je tako njihov ukupni broj 40.

Među njima su Marokanska borbena islamistička skupina (GICM) i Ansar al-Sunna ("Pristaše prorokovih zapovijedi"), povezana s Al Qaidom, koja je preuzela odgovornost za brojne atentate u Iraku.

GICM se sumnjiči za povezanost s atentatima u Madridu (191 mrtav u ožujku 2004.) i u Casablanci (45 mrtvih u svibnju 2003.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙