FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Goleme zvijezde rađaju se kraj crne rupe u središtu Mliječnog puta

WASHINGTON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Deseci golemihzvijezda koje će živjeti kratko, ali sjajno, rađaju se u Mliječnomputu, manje od jedne svjetlosne godine udaljeni od njezine središnjecrne rupe, jednoga od najnegostoljubivijih mjesta naše galaktike,objavili su u četvrtak astronomi.
WASHINGTON, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Deseci golemih zvijezda koje će živjeti kratko, ali sjajno, rađaju se u Mliječnom putu, manje od jedne svjetlosne godine udaljeni od njezine središnje crne rupe, jednoga od najnegostoljubivijih mjesta naše galaktike, objavili su u četvrtak astronomi.

Za zemaljsku usporedbu, bilo bi to kao da se rađaonica postavi uz aktivni vulkan. No istraživači koji se služe opservatorijem Chandra i drugim instrumentima kažu da oko crnih rupa postoji sigurna zona, velik prsten prašine u kojem mogu nastajati zvijezde.

Crne rupe, među njima i ona u središtu naše galaktike, strahoviti su svemirski usisavači tako jake gravitacije da im ništa, čak ni svjetlost, ne može pobjeći.

Mlade zvijezde taman su dovoljno daleko da su u orbiti oko crne rupe, kao planeti oko Sunca, kaže Sergej Najakšin s britanskoga sveučilišta u Leicesteru.

Udaljene manje od svjetlosne godine, tih pedeset do stotinu mladih zvijezda blizu su crnoj rupi, ali ne dovoljno blizu da ih ona proguta, rekao je Najakšin.

Za usporedbu, Zemlja je od galaktičkoga središta s crnom rupom udaljena oko 26 tisuća svjetlosnih godina.

Za razliku od Sunca čije gorivo izgara sporo, masivne zvijezde sjajne su, žive brzo i umiru mlade.

"Te zvijezde žive kratko jer su tako sjajne, prebrzo iskoriste svu svoju energiju", kaže Najakšin, suautor studije koja izlazi u idućem broju mjesečnika Kraljevskoga astronomskog društva.

Masivne zvijezde u blizini crne rupe imaju masu 30 do 50 puta veću od Sunca. Što je zvijezda veće mase, jače sja, pa zvijezde od 50 Sunčevih masa sjaje kao stotinu tisuća Sunaca, rekao je Najakšin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙