FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB/OSLO - Nobelova nagrada za mir za 2005. godinu dodijeljena je u petak Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i njezinu direktoru Mohamedu ElBaradeiju, objavio je Norveški odbor za Nobelovu nagradu. Agencija Ujedinjenih naroda specijalizirana za promicanje nuklearne energije u civilne svrhe i njezin egipatski generalni direktor dobili su priznanje "za njihove napore usmjerene na spjrečavanje korištenja nuklearne energije u vojne svrhe i skrb da se nuklearna energija za mirnodopske svrhe koristi na najsigurniji mogući način", obrazložio je predsjednik Norveškog Odbora za Nobelovu nagradu Ole Danbolt Mjoes, a prenijele agencije.

BANJA LUKA - Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown ustvrdio je u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od petka da je prihvaćanjem reformi policije Republika Srpska izbjegla teške sankcije koje je u petak trebalo odrediti Vijeće za implementaciju mira. "Mogu potvrditi da bi Vijeće za implementaciju mira u petak, u slučaju da reforma policije nije prihvaćena, moralo razmotriti koje mjere poduzeti, a siguran sam da bi one bile vrlo teške za RS", rekao je Ashdown. Parlament RS je u srijedu prihvatio sporazum o reformiranju policije u BiH na načelima njenog ustrojavanja na državnoj razini, uklanjanju svih političkih utjecaja i formiranju policijskih regija neovisno o entitetskim granicama.

MOSTAR/SARAJEVO - Državna Agencija za istraživanje i dokumentaciju BiH i u petak je nastavila potragu za bivšim članom Predsjedništva BiH Antom Jelavićem, kojeg je dan ranije Sud BiH nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora zbog zlouporabe položaja u vezi Hercegovačke banke, potvrdio je u izjavi za Hinu glasnogovornik Agencije Admir Katica. On je rekao da se prikupljaju informacije o mogućem boravištu Ante Jelavića. Tužitelj John MacNair je u četvrtak izdao naredbu za Jelavićevo privođenje na izdržavanje kazne, ali sudska policija nije pronašla Jelavića u njegovoj kući u Mostaru.

MADRID - Španjolski mediji javili su u da je u Maroko protjerano 70 afričkih emigranata koji su ilegalno ušli u španjolsku enklavu Melillu, na sjeveru Maroka. Prema medijima, ta skupina ilegalaca evakuirana je iz Melille pomorskim putem u pravcu Tangera, na sjeveru Maroka, preko Malage i Algecirasa, na jugu Španjolske. Premda tu informaciju nisu potvrdili službeni izvori u Madridu, prefektura u Melilli priopćila je da je do tog protjerivanja "sigurno" došlo.

LONDON - Britanska vojska je uhitila 12 pobunjenih aktivista na jugu Iraka, optuženih za nedavne napade na vojnike multinacionalne snage u zemlji, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva obrane u Londonu. "Naše snage u Basri su vodile operaciju tijekom noći u kojoj je uhićeno 12 osoba, a određena količina oružja je konfiscirana", rekao je glasnogovornik. Te operacije su izvedene kao "odgovor na napade na britanske snage", dodao je.

LJUBLJANA - Bez pristanka Slovenije ne može se pokrenuti niti postupak arbitraže niti postupak pred sudom oko delimitacije na moru, ocijenio je za mariborski list "Večer" od petka Patrick Vlačič, šef katedre za pomorsko pravo Fakulteta za promet i pomorstvo u Portorožu, komentirajući zadnje prijepore s Hrvatskom nakon proglašenja slovenskog ekološkog i epikontinentalnog pojasa. Hrvatska zbog toga ne podići tužbu protiv Slovenije na međunarodnom sudu UN-a u Haagu, jer na postupak moraju pristati obje strane, rekao je Vlačić, dodajući da se treba usuglasiti o predmetu spora, mjestu gdje će se o tome odlučivati, te o tome hoće li se odlučivati po pomorskom pravu ili "načelu pravednosti". Arbitraža bi trajala između tri i pet godina, a rješavanje spora pred sudom UN-a u Haagu od pet do deset godina.

BRUXELLES - Belgijski djelatnici su započeli u petak prvi opći štrajk u posljednjem desetljeću prekidom nastave, javnog prijevoza, državnih službi i trgovina kako bi prosvjedovali protiv reformi socijalnog osiguranja i promjena koje smjeraju ranijem umirovljenju. Dvadesetčetverosatni štrajk je zaustavio i brze vlakove Eurostar iz Londona i Thalys iz Pariza za Bruxelles. Lokalna novinska agencija Belga je izvijestila gradom vozi da samo jedan tramvaj. Prosvjednici su također blokirali ulaze u tvornice i urede, uključujući i postrojenja Forda u Genku, na istoku zemlje. Očekuju se i promjene u redu letenja ako se radnici na ukrcaju prtljage priključe štrajku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙