FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kini pronađena najstarija tjestenina

LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Talijani su poznati potjesteninama, neke teorije sugeriraju da je tjestenina podrijetlom sBliskog istoka no znastvenici su u srijedu objavili da su najstarijutjestenina na svijetu, staru 4000 godina, ipak zamijesili Kinezi.
LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Talijani su poznati po tjesteninama, neke teorije sugeriraju da je tjestenina podrijetlom s Bliskog istoka no znastvenici su u srijedu objavili da su najstariju tjestenina na svijetu, staru 4000 godina, ipak zamijesili Kinezi.

Houyuan Lu s Kineske akademije znanosti i njegove kolege drevnu tjesteninu našli su prevrnutoj zatvorenoj zdjeli na arheološkom nalazištu na sjeverozapadu Kine. "Naša otkrića pokazuju da je tjestenina prvi put proizvedena u Kini prije oko 4000 godina", rekao je Lu.

Do ovog otkrića, o kojem piše znanstveni časopis Nature, najstariji trag o tjestenini bila je pisana bilješka u knjizi napisanoj tijekom vladavine dinastije Hana u razdoblju od 25. do 220 godine.

Neke teorije sugerirale su i da je tjestenina prvi put napravljena na Bliskom istoku a da je u Italiju tijekom Srednjeg vijeka došla zahvaljujući Arapima. "Ovo je najraniji dokaz o postajanju tjestenine", rekao je Lu.

Ova novootkrivena tjestenina žuta je, vrlo tanka i duga 50 centimetara. Znastvenici misle da je naselje u kojoj je pronađena uništeno u velikom potresu ili poplavi.

Za razliku od suvremene kineske tjestenine ili talijanske "paste" koje se uglavnom mijese od pšenice, ova 4000 godina stara tjestenina načinjena je od prosa koje se tada uzgajalo u Kini. Pretpovijesni poljodjelci mljeli su sjemenke prosa i mijesili ih. Tijesto se vjerojatno ručno rastezalo u duge niti pa kuhalo u kipućoj vodi, smatraju istraživači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙