FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberijci nestrpljivo očekuju izborne rezultate

MONROVIA, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Euforija se pretvorilau nervozno iščekivanje u srijedu dok izborna povjerenstva sbaterijskim svjetiljkama prebrojavaju glasove prvih poslijeratnihizbora.
MONROVIA, 12. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Euforija se pretvorila u nervozno iščekivanje u srijedu dok izborna povjerenstva s baterijskim svjetiljkama prebrojavaju glasove prvih poslijeratnih izbora.

Mnogi Liberijci izbore održane u utorak smatraju povijesnom prilikom da im zemlja izađe iz razornoga kruga siromašna i nasilja.

Na prvim izborima nakon završetka građanskoga rata koji je uništio zemlju glavni su kandidati bili milijunaš i nogometna zvijezda George Weah i Ellen Johnson-Sirleaf, ekonomistica s Harvarda koja želi postati prva izabrana predsjednica neke afričke države.

"Idućih ću dana biti veoma napet", rekao je Claudius Broderick (31) nakon glasovanja neposredno prije zatvaranja birališta u utorak navečer u Paynesvilleu, predgrađu glavnoga grada Monrovije.

Na uglovima ulica okupljaju se skupine mladih koje slušaju radio i čekaju vijesti.

Predsjednica liberijskoga izbornoga povjerenstva Frances Johnson-Morris kaže kako će u srijedu objaviti neke preliminarne rezultate, iako će podaci iz udaljenih birališta sporije stizati jer su i više od dan hoda od najbliže ceste.

Liberijski 14-godišnji građanski rat odnio je četvrt milijuna života, raselio gotovo trećinu stanovništva i uništio infrastrukturu zemlje. Više od dvije godine nakon što je postignut mirovni sporazum čak je i glavni grad još bez struje i vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙