FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srednja Europa pozdravlja pregovore Hrvatske i EU

BUDIMPEŠTA, 11. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslovazemalja središnje i jugoistočne Europe pozdravili su u utorak u Budimpešti odluku Europske unije o otvaranju pregovora s Hrvatskom,ocijenivši ju kao ohrabrujuću poruku za zapadni Balkan.
BUDIMPEŠTA, 11. listopada 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja središnje i jugoistočne Europe pozdravili su u utorak u Budimpešti odluku Europske unije o otvaranju pregovora s Hrvatskom, ocijenivši ju kao ohrabrujuću poruku za zapadni Balkan.

"Pozdravljamo povijesnu odluku Europskog vijeća ... Početak pristupnih pregovora šalje poruku ohrabrenja cijeloj regiji", stoji u završnoj izjavi ministara vanjskih poslova proširenog Regionalnog partnerstva.

Na skupu u Budimpešti sudjelovali su šefovi diplomacija članica Partnerstva - Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, te ministri iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je svim državama koje su poduprle odluku o početku pregovora između RH i EU. "Vjerujemo kako će početak pregovora uvelike pridonijeti daljnjem ujedinjenju Europe i pokazati državama regije dobrobiti provedbe potrebnih reformi", kazala je Grabar Kitarović.

Zemlje Regionalnog partnerstva ponudile su državama jugoistočne Europe svoja iskustva iz procesa priključenja EU-u. Dogovorena je konkretna suradnja na šest specifičnih područja, od harmonizacije obrazovnih sustava do borbe protiv organiziranog kriminala koje će koordinirati po jedna zemlja članica Partnerstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙