FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Estonija prva uvodi glasovanje putem interneta

TALIN, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Estonija je prva zemlja kojaorganizira glasovanje putem interneta za općinske izbore ovog tjedna,iako je od 2000. godine u svijetu bilo izoliranih pokušaja da se toprovede.
TALIN, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Estonija je prva zemlja koja organizira glasovanje putem interneta za općinske izbore ovog tjedna, iako je od 2000. godine u svijetu bilo izoliranih pokušaja da se to provede.

Estonci, koji su već naviknuti na upotrebu najmodernije tehnologije u svakodnevnom životu, imaju mogućnost glasati putem interneta od ponedjeljka do srijede kako bi izabrali općinske vijećnike, a to mogu učiniti i iz svojih domova i ureda.

"Prema našem saznanju, Estonija je prva zemlja koja je na nacionalnoj razini primjenila elektroničko glasovanje putem interneta", kazao je Ivar Tallo, voditelj Akademije E-vlade.

Glasači koji preferiraju tradicionalni odlazak na biralište moći će to učiniti u nedjelju.

Da bi se glasovalo putem interneta potrebno je spojiti se na određenu web stranicu, uz korištenje elektronske identifikacijske isprave s tajnim kodom, koja se umetne u čitač kartice.

Građani koji još uvijek ne posjeduju te čitače mogu glasovati u javnim bibliotekama ili na radnim mjestima.

Prvi puta je elektroničko glasovanje putem interneta uvedeno u Arizoni na izborima Demokratske stranke 2000. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙