FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina uoči lansiranja čovjeka u svemir: Naš program je mirnodopski

ZAGREB/PEKING, 11. listopada 2005. (Hina) - Dan prije nego li će usvemir drugi put lansirati letjelicu s ljudskom posadom, kineska vladaje u utorak objavila da se protivi ratu u svemiru i da su njezinesvemirske ambicije strogo mirnodopske.
ZAGREB/PEKING, 11. listopada 2005. (Hina) - Dan prije nego li će u svemir drugi put lansirati letjelicu s ljudskom posadom, kineska vlada je u utorak objavila da se protivi ratu u svemiru i da su njezine svemirske ambicije strogo mirnodopske.

Kina u srijedu prijepodne planira drugi put u svojoj povijesti poslati čovjeka u svemir u letjelici Shenzhou VI, objavila je službena agencija Xinhua citirajući neimenovani izvor svemirske agencije.

Drugi mediji, međutim, opreznije najavljuju lansiranje ovoga tjedna, javlja agencija France presse.

"Kineska vlada dosljedno zagovara mirnodopski program u svemiru i protivi se militarizaciji svemira", objavio je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kong Quan na redovitoj konferenciji za novinare.

"Ne želimo vidjeti nikakav oblik oružja u svemiru, stoga ponovno tvrdimo da je naš svemirski program važan element u čovjekovu korištenju svemira", rekao je, a prenijela je agencija France presse.

Shenzhou VI (božanska letjelica) treba u svemiru ostati pet dana, a ta se misija pokreće gotovo dvije godine nakon uspješnog prvog kineskog lansiranja astronauta Yanga Liewija u svemir 15. listopada 2003., čime je Kina, 42 godine poslije bivšeg SSSR-a i Sjedinjenih Država, postala treća zemlja koja je realizirala takav let.

Kineska svemirska agencija objavila je da će državni mediji moći uživo prenositi lansiranje.

Reuters javlja kako je kineska svemirska agencija odbila na konferenciji otkriti imena astronauta koji trebaju poletjeti.

Srednjoročni cilj Kine je uspostaviti svemirsku stanicu, a 2017. poslati misiju na Mjesec sa zadatkom uzimanja mjesečevih uzoraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙