FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Astronomi otkrili galaksiju osam puta veću od Mliječne staze

WASHINGTON , 28. rujna 2005. (Hina/AFP) - Američki su astronomi uutorak izvijestili da su otkrili galaksiju, rođenu u "prvim danima"nastanka svemira i čak osam puta veću od Mliječne staze u sunčevusustavu, prenose u srijedu agencije.
WASHINGTON , 28. rujna 2005. (Hina/AFP) - Američki su astronomi u utorak izvijestili da su otkrili galaksiju, rođenu u "prvim danima" nastanka svemira i čak osam puta veću od Mliječne staze u sunčevu sustavu, prenose u srijedu agencije.

Tolika starost i veličina neke galaksije u trenutku kada je svemir, čija se starost danas procjenjuje na oko 13,5 milijardi godina, imao tek 800 milijuna godina, iznenadila je astronome diljem svijeta.

"Otkrili smo postojanje te galaksije na vrlo velikoj udaljenosti, na mjestu gdje su druge otkrivene galaksije još vrlo mlade i malene mase", rekao je znanstvenik Bahram Mobasher iz Instituta Space Telescope Science.

Do sada su znanstvenici vjerovali da su prve galaksije stvorene nakon nastanka svemira bile sastavljene od puno manje zvijezda nego one koje su nastale kasnije, poput Mliječne staze koja se nalazi u sunčevom sustavu.

"Ovo otkriće ukazuje na mogućnost da je velik broj galaksija nastao puno ranije nego što su znanstvenici vjerovali", smatra profesor astronomije s kalifornijskog Instituta tehnologije Richard Ellis i skupina njegovih kolega koji su dvama teleskopima NASA-e, Spitzerom i Hubbleom otkrili spomenutu galaksiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙