FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Soyuz pristao na ISS

MOSKVA, 3. listopada 2005. (Hina/AP) - Ruska svemirska letjelica Soyuzpristala je u ponedjeljak bez ikakvih problema i prije nego je biloplanirao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), iskrcavši trećegsvemirskog "turista", američkog milijunaša i znanstvenika GregoryjaOlsena, i novu dvočlanu posadu.
MOSKVA, 3. listopada 2005. (Hina/AP) - Ruska svemirska letjelica Soyuz pristala je u ponedjeljak bez ikakvih problema i prije nego je bilo planirao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), iskrcavši trećeg svemirskog "turista", američkog milijunaša i znanstvenika Gregoryja Olsena, i novu dvočlanu posadu.

Soyuz je na ISS pristao u 9.26 sati po moskovskom vremenu, objavio je ruski centar za kontrolu svemirskih letova.

Treći "turist" u svemiru u povijesti, američki milijunaš Gregory Olsen (59), i njegovi suputnici, Rus Valerij Tokarev i Amerikanac William McArthur, poletjeli su u subotu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Prije Olsena na "turističko" putovanje u svemir uputili su se Amerikanac Dennis Tito (2001.) i Južnoafrikanac Mark Shuttleworth (2002.).

Američka flota space shuttleova ne leti od nesreće Columbije 2003. i Sjedinjene Države ovise o ruskim Soyuzima i Progressima za prijevoz astronauta i opreme na Međunarodnu svemirsku postaju. Space shuttle Discovery postaju je posjetio u srpnju, no zbog problema s izolacijom na vanjskom tanku s gorivom ne zna se hoće li ponovno letjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙