FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel - nova njemačka kancelarka

BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćanskodemokratske unije (CDU) Angela Merkel postat će nova njemačkakancelarka na čelu demokršćansko-socijaldemokratske vlade u kojoj ćeobje strane zauzeti jednak broj ministarstava, priopćeno je uponedjeljak nakon sastanka predsjedništava obiju stranaka u Berlinu.
BERLIN, 10. listopada 2005. (Hina) - Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel postat će nova njemačka kancelarka na čelu demokršćansko-socijaldemokratske vlade u kojoj će obje strane zauzeti jednak broj ministarstava, priopćeno je u ponedjeljak nakon sastanka predsjedništava obiju stranaka u Berlinu.

"Sretna sam i veselim se novim zadaćama", izjavila je Merkel nakon sastanka predsjedništva Unije CDU/CSU. Buduća kancelarka najavila je da će se nova vlada potpuno posvetiti reformama koje su potrebne kako bi se zemlja izvukla iz sadašnje gospodarske krize i rekordne nezaposlenosti.

"Mi se nalazimo na odlučujućem dijelu našeg puta: reformama nema alternative", zaključila je Merkel.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefering izjavio je nakon sastanka predsjedništva stranke da SPD u potpunosti stoji iza odluke o početku koalicijskih pregovora između demokršćana i socijaldemokrata te je izrazio zadovoljstvo postignutom raspodjelom resora u novoj vladi.

"Mislim da će biti dosta socijaldemokracije u radu nove vlade", izjavio je Muentefering.

Prema sadašnjem dogovoru Uniji CDU/CSU će, osim mjesta predsjednika vlade i voditelja kancelarskog ureda, pripasti ministarstva za gospodarstvo, tehnologiju i Europu, unutarnjih poslova, obrane, obitelji, umirovljenika, žena i mladeži, obrazovanja te poljoprivrede. SPD-u bi pripali resori vanjske politike, financija, zdravstva, socijalne skrbi, financija, pomoći zemljama u razvoju, prometa i gradnje te zaštite okoliša. Time bi obje strane, unatoč činjenici da Unija CDU/CSU raspolaže jačom frakcijom u parlamentu, raspolagale jednakim brojem mjesta u novoj vladi.

Obje strane odbile su navesti moguće članove budućeg kabineta te su najavile da će to biti odlučeno na kraju koalicijskih pregovora koji bi trebali početi početkom sljedećeg tjedna i koji bi trebali završiti do 16. studenog.

Zasad je jedino poznato da će ministarstvo gospodarstva, tehologije i Europe, među ostalim i pitanje proširenja, preuzeti dosadašnji premijer Bavarske i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber.

"Velika koalicija je velika prilika za obnovu naše zemlje", izjavio je Stoiber u Muenchenu.

Stoiber slovi kao veliki prijatelj Hrvatske, zagovornik njezina ulaska u Europsku uniju te kao osobni prijatelj hrvatskoga premijera Ive Sanadera.

Tijekom dana su se pojavila nagađanja o budućoj ulozi kancelara Gerharda Schroedera koji je odbio sudjelovanje u radu buduće vlade. Predsjednik SPD-a Muentefernig izjavio je da na sastanku predsjedništva stranke nije bilo riječi o budućoj Schroederovoj ulozi ali je izjavio da on uživa podršku "velikog dijela predsjedništva". Pretpostavlje se da bi se Schroeder mogao vratiti na mjesto predsjednika SPD-a s koje je prije godinu dana prepustio Muentaferingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙