FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska pobjedom protiv Švedske izborila SP

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - U susretu devetog kola osme skupinekvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija Hrvatskeu Zagrebu je pobijedila Švedsku 1:0 i tako bez obzira na ishodposljednje utakmice u Mađarskoj izborila plasman na Svjetsko prvenstvou Njemačkoj.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - U susretu devetog kola osme skupine kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija Hrvatske u Zagrebu je pobijedila Švedsku 1:0 i tako bez obzira na ishod posljednje utakmice u Mađarskoj izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

Pogodak odluke postigao je Darijo Srna u 56. minuti iz jedanaesterca.

Utakmicu je pred 35.000 gledatelja na stadionu Maksimir sudio Talijan De Santis.

Za Hrvatsku su igrali: Butina, Tomas, R.Kovač, Šimunić, Srna, Tudor, N.Kovač, Babić, Kranjčar, Pršo (od 90. D.Šimić), Klasnić (od 70. Bošnjak)

Za švedsku reprezentaciju su nastupili: Isakson, Ostlund, Mellberg, Lucic, Edman, Alexandersson, Linderot (od 67. Wilhelmsson), Svensson (od 71. Kallstrom), Ljunberg, Jonson (od 67. Elmander), Larsson

Žutim kartonom su kažnjeni N. Kovač (15), Kranjčar (39) (Hrvatska), te Edman (23) (Švedska).

Nakon Svjetskog prvenstva u Francuskoj, te Japanu i Južnoj Koreji, hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman i na SP u Njemačku. Bez obzira na ishod dvoboja u Mađarskoj, "vatreni" su osigurali jednu od dvije pozicije osigurane za dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U tome nam je pomogla Nizozemska, koja je pobjedom u Pragu izbacila iz igre Čehe. Ukoliko odabranici izbornika Zlatka Kranjčara u Mađarskoj osvoje bod ići će u Njemačku kao pobjednik skupine.

U odlučujućem dvoboju Hrvatska je pobijedila Švedsku 1:0 i tako ponovila rezultat iz prve utakmice. Ključni trenutak dogodio se u 56. minuti kada je Mellberg igrao rukom u kaznenom prostoru, što je sudac De Santis kaznio kaznenim udarcem. Darijo Srna je bio siguran postigavši svoj peti pogodak za hrvatsku vrstu. Srna je tako ponovo presudio Šveđanima, u prvom dvoboju svladao je Isakson iz slobodnog udarca. Do kraja utakmice Šveđani su sve karte bacili u napad, no niti jednom ozbiljnije nisu ugrozili vrata Tomislava Butine. Koliko su naši igrači buili dominantni svjedoči i statistički podatak od 12 udarac Hrvatske, te svega tri udarca Švedske, od čega je samo jedan išao u okvir vratiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙