FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišno natjecanje: negativno mišljenje o paketima T-HT-a

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja dalo je negativno mišljenje o korisničkim paketima T-HT-aza javne govorne usluge u nepokretnoj mreži, smatrajući kako biodobravanje tih paketa moglo imati učinak sprječavanja pristupatelekomunikacijskom tržištu novim takmacima.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja dalo je negativno mišljenje o korisničkim paketima T-HT-a za javne govorne usluge u nepokretnoj mreži, smatrajući kako bi odobravanje tih paketa moglo imati učinak sprječavanja pristupa telekomunikacijskom tržištu novim takmacima.

O tome su danas izvijestili iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a slijedom ovog tjedna (4. listopada) održane sjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ocjenu korisničkih paketa Vijeće je dalo na traženje Hrvatske agencije za telekomunikacije.

Iz ureda predsjednika Vijeća Agencije danas su kazali da je riječ o novim korisničkim paketima koje im je T-HT dostavio radi izdavanja suglasnosti. No, kako od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja još nisu službeno dobili odgovor, dodaju da još ne mogu davati nikakve detalje o predmetu koji je u tijeku.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja na navedenoj je sjednici poništilo i ugovor tvrtki P.Z. Auto i Kolnoe o prodaji Mul-t-locka odnosno mehaničkih blokada na području Hrvatske.

U pojašnjenju te odluke Vijeće, navodeći sadržaj ugovora, napominje se da takvi ugovori nisu zabranjeni ako ih sklapaju poduzetnici koji nemaju vladajući položaj na tržištu, no Kolnoa ima visoki tržišni udjel između 80 i 90 posto, i koji još raste, a P.Z. Auto mrežom svojih ovlaštenih distributera i servisera vozila značajno sudjeluje u strukturi njegovih prihoda. Stoga takav ugovor nije mogao biti izuzet od odredbi o zabranjenim sporazumima iz Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Vijeće je ništavnim ocijenilo i sporazum 17 tvrtki koje se bave razminiranjem, a na zahtjev Hrvatskog centra za razminiranje. Tvrtke potpisnice sporazuma unaprijed su izravno utvrdile cijenu razminiranja, te podijelile tržište određivanjem koji će se nadmetati na javnom natječaju. Riječ je, dakle, drži Vijeće, o kartelnom sporazumu, koji se smatra teškim ograničavanjem tržišnog natjecanja, no kako kasnije nije bilo sličnih sporazuma neće se pokrenuti prekršajni postupak.

Koncentraciju Večernjeg lista i tvrtke G+J International Publishing Holding GmbH iz Beča Agencija je pak ocijenila nespornom i dopuštenom. Ta koncentracija nema za posljedicu sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja na tržištima naklade tiska s različitim tematskim sadržajima, jer na to tržište ulazi novi tržišni takmac koji će potrošačima ponuditi nove proizvode.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙