FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o zapošljavanju pomoraca

ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Na stranim brodovima plovi oko 26tisuća hrvatskih pomoraca, 4780 hrvatskih pomoraca plovi na hrvatskimbrodovima u međunarodnoj plovidbi, a njih 1500 u domaćoj plovidbi,podaci su koje je iznio državni tajnik za more Branko Bačić nakonferenciji o zapošljavanju pomoraca koja je danas održana uLondonu.
ZAGREB, 5. listopada 2005. (Hina) - Na stranim brodovima plovi oko 26 tisuća hrvatskih pomoraca, 4780 hrvatskih pomoraca plovi na hrvatskim brodovima u međunarodnoj plovidbi, a njih 1500 u domaćoj plovidbi, podaci su koje je iznio državni tajnik za more Branko Bačić na konferenciji o zapošljavanju pomoraca koja je danas održana u Londonu.

Kako je izviješteno iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Bačić je istaknuo da se Hrvatska još od 1998. nalazi na bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije (IMO). Odnosno, Hrvatska primjenjuje međunarodne standarde u izobrazbi i izdavanju svjedodžbi, što znači da su hrvatske svjedodžbe o osposobljenosti pomoraca međunarodno valjane.

Posebna pozornost, rekao je, posvećuje se obrazovanju i izobrazbi pomoraca, uvjetima života i rada na brodu, te poticanju đaka i studenata za pomorska zanimanja.

Donošenjem novog Pomorskog zakonika stvoreni su preduvjeti za smanjenje troškova stručnog usavršavanja pomoraca koje će se u suradnji sa pomorskim obrazovnim ustanovama realizirati do kraja ove godine, a pomorcima će se omogućiti stjecanje svjedodžbi o dopunskoj osposobljenosti kroz redovni obrazovni proces, kazao je.

U cilju popularizacije pomorskih zanimanja od 2006. državni tajnik za more najavio je uvođenje sustava stipendiranja najboljih studenata pomorskih fakulteta i učenika srednjih pomorskih škola, te pokretanje programa za subvencioniranje troškova vježbeničkog staža na brodovima pod hrvatskom zastavom.

(Hina) xpp/xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙