FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici EP izrazili spremnost pomoći Hrvatskoj u procesu priključenja

BRUXELLES, , 5. listopada 2005. (Hina) - Zastupnici Europskogparlamenta izrazili su u srijedu u Bruxellesu spremnost pomoćiHrvatskoj u procesu priključenja Europskoj uniji.
BRUXELLES, , 5. listopada 2005. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su u srijedu u Bruxellesu spremnost pomoći Hrvatskoj u procesu priključenja Europskoj uniji.

"Voljni smo i spremni našim iskustvom pomoći Hrvatskoj u svim područjima života", rekao je mađarski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Pal Schmitt, nakon završetka drugog sastanka zajedničkog Parlamentarnog odbora EU - Hrvatska.

Zastupnik Schmitt supredsjedava zajedničkim Parlamentarnim odborom, zajedno s Gordanom Jandrokovićem (HDZ), predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora u Hrvatskom saboru.

"Zajednički parlamentarni odbor postao je tijelo kroz koje značajno unapređujemo odnose između Hrvatske i EU-a, odnosno Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora", rekao je Gordan Jandroković, ističući da su na dva radna sastanka u utorak i srijedu razmijenili mišljenja o gotovo svim temama, političkoj i gospodarskoj suradnji, o reformama koje Hrvatska provodi, te političkim kriterijima koje treba ispuniti za punopravno članstvo. "Savjeti naših kolega iz Europskog parlamenta su dobrodošli", rekao je Jandroković.

Direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije Fabrizio Barbaso, koji je sudjelovao na prvom radnom sastanku u utorak, izjavio je novinarima da Hrvatska sada, kada su otvoreni progovori ima, "dvije prednosti - ima iskustvo, jer je nedavno pregovarala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, i ima učinkovito organiziran pregovarački tim".

Prije početka konkretnih pregovora o pojedinim poglavljima Europske pravne stečevine, potrebno je obaviti screening, dubinsku analizu usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim.

"Krenut ćemo s kombinacijom lakših i težih poglavlja", rekao je Barbaso. Screening će početi 20. listopada s poglavljem Znanost i istraživanje.

Barbaso je objasnio proceduru screeninga. "Mi ćemo prvo hrvatskoj strani objasniti acquis, a onda će nam hrvatski predstavnici reći kakva je pravna i administrativna situacija u zemlji, te istaknuti probleme koje imaju. Na temelju razmjene mišljenja, Komisija će poslati izvješće Vijeću EU-a, koje će biti temelj za odluku o početku pregovora o svakom pojedinom poglavlju".

Hrvatska bi do kraja ove godine trebala obaviti screening za sedam poglavlja. Već ovaj mjesec počet će za Znanost i istraživanje, koje spada u relativno lakša poglavlja, a u prosincu će se krenuti s poljoprivredom, jednim od najtežih poglavlja.

Cijeli postupak screeninga trajat će oko godinu dana. Čim se završi screening za neko poglavlje, može se početi pregovarati, ako je Hrvatska spremna.

U prošlom krugu proširenja na konkretne pregovore se moralo čekati sve dok se ne obavi screening za sva poglavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙