FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlamentarne stranke zadovoljne početkom pregovora s EU

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatske parlamentarne stranke susuglasne da otpočinjanje pregovora EU-a s Hrvatskom ima povijesnoznačenje, ali upozoravaju da do punopravnog članstva predstojimukotrpan posao i da treba što kvalitetnije provesti pregovore,štiteći nacionalne interese.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Hrvatske parlamentarne stranke su suglasne da otpočinjanje pregovora EU-a s Hrvatskom ima povijesno značenje, ali upozoravaju da do punopravnog članstva predstoji mukotrpan posao i da treba što kvalitetnije provesti pregovore, štiteći nacionalne interese.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić oduševljena je noćašnjim otpočinjanjem pregovora, napominjući da se upravo njezina stranka od početka 1990-ih zalagala za ulazak Hrvatske u EU. "Dugo je vremena prošlo da to pitanje od ekstravagantnog stava jedne stranke preraste u opći konsenzus", dodala je.

Unatoč oduševljenju, ističe, pred Hrvatskom je puno posla koji se isplati mukotrpno odraditi jer, kaže Pusić, profitiralo je svih zadnjih deset država koje su ušle u EU.

I predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić zadovoljan je odlukom o početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU. "To su dobre vijesti nakon dugo vremena mučenja i neizvjesnosti", rekao je Tomčić, ističući da Hrvatska jasno mora prihvatiti činjenicu da su noćašnjoj odluci pogodovale dvojbe oko politike proširenja te da je do te odluke došlo u paketu s Turskom i uz veliko zauzimanje Austrije.

Upozorava da se Hrvatska mora ozbiljno pripremiti za pregovore, utvrditi pregovaračka polazišta, što želi postići i na koji način želi ući u EU - da li neselektivnim prihvaćanjem svih zahtjeva druge strane ili čvrstim stavovima koji će joj omogućiti dobru poziciju. Ipak, uvjeren je da se, unatoč tim dilemama, sve može riješiti uz pametnu politiku.

Potpredsjednika IDS-a Damira Kajina najviše veseli što Hrvatska, početkom pregovora, "definitivno napušta Balkan Express". "Hrvatska ne može geografski pobjeći s Balkana, ali ovo je definitivni razlaz s Balkanom u političkom smislu", kazao je.

No, upozorava Kajin, Hrvatska ima puno problema, od stanja u pravosuđu koje je nužno reformirati do gospodarskih problema, a ne manje bitnim drži i promjenu mentalnog razmišljanja.

"Predugo je vladala politika da smo sami sebi dovoljni, da smo Bogom dani. Mi smo mala, siromašna zemlja, prelijepa, ali se ne možemo dogovoriti ni oko vlastite prošlosti, a kamoli budućnosti", rekao je, zadovoljan što je, kaže, najveći dio posla oko početka pregovora odradila struka, a ne politika.

I predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt početak pregovora ocijenila je velikim uspjehom i jednim od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti. "No, pritom ne treba biti euforičan, već situaciju treba iskoristiti da bi pokazali kako mi doista jesmo Europa", kazala je Škare Ožbolt, upozoravajući da u pregovorima posebnu pažnju treba obratiti na gospodarstvo, poljoprivredu i tržište nekretnina.

"To su stvari na kojima moramo znati što želimo i što je naš interes. Stav DC-a je da je ulazak u Europu dobar, ali se pritom moramo pitati s čime ulazimo, odnosno, s čime će se Hrvatska pokazati u EU", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙