FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vlada traži od građana da štede energiju

WASHINGTON,4. listopada(Hina) - Najavljujući rekordne troškove grijanjaove zime, američka vlada pozvala je u ponedjeljak svoje građane daštede energiju.
WASHINGTON,4. listopada(Hina) - Najavljujući rekordne troškove grijanja ove zime, američka vlada pozvala je u ponedjeljak svoje građane da štede energiju.

Ministar energije Samuel Bodman pokrenuo je nacionalnu kampanju štednje pozivajući Amerikance da gase svjetla, manje griju i bolje izoliraju svoje kuće te da voze sporije.

"Zbog povećanje potražnje za energijom i štete koju su američkoj energetskoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu nanijeli uragani Rita i Katrina, Amerikanci mogu očekivati više troškove energije, grijanja i opskrbe energijom naših domova, škola kao i radnih mjesta", rekao je Bodman.

Ministarstvo energije predviđa da bi ove zime izdaci za grijanje mogli porasti 71 posto u nekim područjima Sjedinjenih Država zahvaljujući rastu cijena prirodnog plina, propana i ulja za loženje. Visoki troškovi grijanja rezultat su rekordno visokih cijena benzina koje se bliže 3 dolara za galon (3,84 litara).

Bodman je upozorio potrošače da visoke cijene energenata očekuju najmanje šest mjeseci dok se proizvodnja ne oporavi od uragana. Dosad je obnovljeno samo 2 posto proizvodnje nafte i 21 posto proizvodnje plina u Meskičkom zaljevu. Oko 20 posto američkih kapaciteta za preradu nafte je i dalje zatvoreno zbog šteta od uragana.

Kritičari napadaju Bushovu administraciju jer inzistira na čuvanju energije, a ne promiče njezino učinkovitije korištenje.

"Ovo je kampanja za javnost kako bi se pokušao ublažiti udarac" većih cijena energije, rekao je Mark Cooper, direktor Američke udruge potrošača iz Washingtona.

Očekuje se da će troškovi za energiju u Sjedinjenim Državama u 2005. porasti na 1,08 tisuća milijardi dolara što je 24 posto više nego u 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙