FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radna skupina EU-a preporučila otvaranje pregovora s Hrvatskom - izvori

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Radna skupina EU-a preporučilaje u ponedjeljak navečer Vijeću ministara otvaranje pregovora sHrvatskom, a šefovi diplomacija 25 zemalja EU-a trebaju još potvrdititu odluku i unijeti datum početka pregovora, doznaje se izdiplomatskih izvora.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Radna skupina EU-a preporučila je u ponedjeljak navečer Vijeću ministara otvaranje pregovora s Hrvatskom, a šefovi diplomacija 25 zemalja EU-a trebaju još potvrditi tu odluku i unijeti datum početka pregovora, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Ministri vanjskih poslova okupit će se ponovno nakon radne večere na formalnoj sjednici i donijeti odluku. Prema diplomatskom izvoru na Radnoj skupini, održanoj na ministarskoj razini, postojala je volja da se odmah otvore pregovori s Hrvatskom, ali je Velika Britanija to odbila dok u Luxembourg ne sleti zrakoplov s turskim izaslanstvom, koje se očekuje nešto prije ponoći.

Zasad još nije jasno hoće li se bilateralna međuvladina konferencija EU-Turska stići održati prije ponoći. Obavješteni diplomatski izvor rekao je da Britanci nemaju ništa protiv otvaranja pregovora s Hrvatskom odmah, ali tek nakon Turske. Zasad je nejasno hoće li odluka biti da pregovori s Hrvatskom počnu odmah nakon Turske, što bi značilo iza ponoći, ili će se sačekati jutro, ili će se zakazati za prvi sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova 7. studenoga u Bruxellesu.

Prije radne večere, ministri su formalno usvojili pregovarački okvir za Tursku nakon tridesetak sati teške diplomatske borbe, uglavnom zbog protivljenja Austrije predloženom pregovaračkom okviru.

Radnu skupinu čine četiri zemlje članice, Luxembourg, Velika Britanija, Austrija i Finska, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙