FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Capital Invest prognozira procvat tržišta dionica u jugoistočnoj Europi

RIGA/BEČ, 3. listopada 2005. (Hina/APA) - Tržišta dionica u srednjoj iistočnoj Europi osjetno su smanjila zaostatak u odnosu na ostatakkontinenta po kapitalizaciji, a ona u balkanskim zemljamapredstavljaju još uvijek ogroman potencijal, ističe se u studijiCapital Investa, ogranka Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA),objavljenoj u ponedjeljak u Beču.
RIGA/BEČ, 3. listopada 2005. (Hina/APA) - Tržišta dionica u srednjoj i istočnoj Europi osjetno su smanjila zaostatak u odnosu na ostatak kontinenta po kapitalizaciji, a ona u balkanskim zemljama predstavljaju još uvijek ogroman potencijal, ističe se u studiji Capital Investa, ogranka Bank Austria-Creditanstalt (BA-CA), objavljenoj u ponedjeljak u Beču.

U proteklih pet godina ta tržišta postizala su izvanredne rezultate. "Držim da smo u jugoistočnoj Europi danas u onoj fazi u kojoj smo u istočnoj Europi bili prije pet ili deset godina", ustvrdio je fond menadžer Alexandre Dimitrov iz ogranka Bank Austria-Creditanstalt.

Mnogi pokazatelji upućuju na zaključak da će stopa gospodarskog rasta u središnjoj i istočnoj Europi i u budućnosti biti osjetno viša nego u starim članicama Europske unije, naglasio je Dimitrov.

Ojačano povjerenje institucionalnih ulagača donosi sa sobom i olakšani pristup ulaganjima a porezni sustavi osigurat će plodno tlo za poduzetništvo i izravna inozemna ulaganja, dodao je.

Od fleksibilnih tržišta rada i jeftine radne snage još je važnije tržište s 390 milijuna potrošača, naglašava Dimitrov: "Tvrtke ne odlaze na istok zbog jeftine radne snage već kako bi osigurale tržišta za svoje proizvode", tumači on motive zapadnih poduzeća.

Tržišta dionica u srednjoj i srednjem dijelu istočne Europe još uvijek nisu zasićena i rastu strahovito brzo pa je ove godine kapitalizacija tržišta udvostručena u odnosu na 2004., ističu autori studije, navodeći među ostalima i primjer Hrvatske, gdje je vrijednost tržišta dionica porasla sa četiri milijarde u prošloj na devet milijardi eura u ovoj godini.

Usporedbe radi, u Poljskoj je kapitalizacija porasla sa 31 na 64 milijardu eura, u Mađarskoj sa 14 na 35 milijardi eura, u Sloveniji sa četiri na pet milijardi eura a u Rumunjskoj s pet na 15 milijardi eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙