FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 2. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) nastavit će djelovati kao samostalna politička stranka koju će voditi dosadašnji predsjednik Šemso Tanković, odlučilo je danas 69 izaslanika 6. izborne skupštine SDAH. Izaslanici su također odgovarali na tri referendumska pitanja: treba li SDAH nastaviti rad kao politička stranka, u kakvom obliku - kao samostalna stranka ili vezivanjem uz neku drugu političku stranku, te koja bi stranka mogla biti politički partner. Uz to što će SDAH i dalje djelovati kao samostalna stranka, rezultati glasovanja pokazali su da bi 22 izaslanika za strateškog partnera izabralo SDP, njih 18 IDS, 12 HNS, a jedan HDZ. Tanković je osobito važnim ocijenio sporazum SDAH s Vladom premijera Ive Sanadera, koji, kako je rekao, omogućava da se "konačno na zadovoljavajući način riješi pitanje domovnica brojnih Bošnjaka".

OSIJEK - Na današnjoj izbornoj skupštini osječke Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke (HSS) za novoga predsjednika osječkoga HSS-a ponovno je izabran dosadašnji obnašatelj te dužnosti dr. Marko Josipović, a izabrani su i članovi ostalih tijela Gradske organizacije te stranke te predstavnici u skupštini Županijske organizacije HSS-a. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić rekao je da osječki HSS, unatoč skromnim izbornim rezultatima na svibanjskim izborima, "nije bio na raspolaganju trgovcima i mešetarima političkih odnosa". Dodao je da stranka ubuduće mora biti jaka i u velikim gradskim sredinama. Ocijenio je da je HSS u Osječko-baranjskoj županiji, nakon što je isključen bivši županijski predsjednik Zvonko Ibriks, "potpuno konsolidiran", a trenutačno stanje u toj stranci pokazuje "potpuno odricanje od politike bivšeg predsjednika".

PULA - Predsjednik Odbora za referendum Istarske županije Bruno Poropat rekao je danas na tiskovnoj konferenciji u Puli kako je Državni savjet za prostorno uređenje negativnom ocjenom projekta "Brijuni-riviera" potvrdio stajalište odbora da je projekt štetan i neprihvatljiv za održiv razvoj te županije. Dodao je da bi se se prostor trebao vratiti lokalnim vlastima koje će njime raspolagati prema planskim potrebama lokalnog stanovništva. O negativnoj ocjeni Državnog savjeta za prostorno uređenje na zasebnoj konferenciji za novinare u Puli govorio i predsjednik Istarskoga demokratskog foruma (IDF) Luciano Delbianco koji je tom prilikom ocijenio da Istra postaje sve problematičnijom regijom jer ju čelnici vode "jako loše".

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predala je danas na korištenje stan članovima Udruge roditelja djece oboljele od solidnih tumora koji žive izvan Zagreba, a čija se djeca liječe u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici. U povodu početka Dječjeg tjedna u Republici Hrvatskoj, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uručila je ključeve stana predstojniku Klinike za dječje bolesti u Zagrebu prim. dr. Ivanu Fatoriniju i predsjedniku Udruge roditelja djece oboljele od solidnih tumora "Krijesnice" Zoranu Mitroviću. Riječ je o stanu u državnom vlasništvu koji je, na poticaj ministrice Jadranke Kosor, Vlada dala na korištenje članovima te udruge.

MARIJA BISTRICA - U organizaciji Vojnog ordinarijata danas je u Mariji Bistrici održano 13. hodočašće Hrvatske vojske i policije, a na svečanoj misi zadarski nadbiskup Ivan Prenđa istaknuo je kako s nadom gledamo u budućnost našega naroda koji se uključuje u zajednicu s narodima Europe. Msgr. Prenđa je rekao da u toj zajednici kao kršćani "moramo pokazati svoje samopoštovanje, ali i otvorenost prema narodima s kojima smo u prošlosti dolazili u doticaj, ali nikada ne smijemo zaboraviti svoju duhovnu i kulturnu baštinu". Prije euharistijskog slavlja predstavnike Hrvatske vojske i policije te povijesnih postrojba pozdravili su ministri obrane i unutarnjih poslova Berislav Rončević i Ivica Kirin, te vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

RAJEVO SELO - Euharistijskim slavljem i posvetom crkve i oltara danas je završena obnova crkve sv. Ilije Proroka u Rajevu Selu, na županjskom području. Crkva, izgrađena godine 1805., teško je oštećena u Domovinskom ratu, a njezina je obnova trajala desetak godina. Nakon trodnevnice, euharistijsko slavlje i posvetu oltara crkve sv. Ilije u Rajevu Selu predvodio je biskup đakovački i srijemski dr. Marin Srakić. Tijekom euharistijskog slavlja proslavljena je i 200. obljetnica te crkve.

POŽEGA - Dvojica mladića, od kojih je jedan maloljetan, umrla su od zadobivenih ozljeda, a treći je u kritičnom stanju nakon što su u nedjelju rano ujutro u Kaptolu pokraj Požege napadnuti nožem, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. U obiteljskoj kući na Kraljevcu tupim predmetom je ubijena 83-godišnja vlasnica kuće, a počinitelj i motiv ubojstva zasad su nepoznati, doznaje se u nedjelju u zagrebačkoj policiji. Oko 3,15 sati ispred ugostiteljskog objekta "Bor" nepoznata osoba je, u za sada neutvrđenim okolnostima, nožem napala petnaestogodišnjeg, osamnaestogodišnjeg i dvadesettrogodišnjeg mladića, nanijevši im teške tjelesne ozljede. Dvojica su podlegla ranama, a za život trećeg se liječnici još bore u požeškoj Općoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙