FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović s ministrima EU-a

NEWPORT,2.rujna(Hina) - Ministrima vanjskih poslova EU-a koji su seokupili u Newportu u Walesu na dvodnevnom neformalnom sastanku u petakće se pridružiti i njihovi kolege iz kandidatskih zemalja.
NEWPORT,2.rujna(Hina) - Ministrima vanjskih poslova EU-a koji su se okupili u Newportu u Walesu na dvodnevnom neformalnom sastanku u petak će se pridružiti i njihovi kolege iz kandidatskih zemalja.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i šef turske diplomacije Abdullah Gul pridružit će se europskim ministrima za radnim ručkom.

Očekuje se da će ministrica izvijestiti svoje kolege o naporima koja Hrvatska čini na rješavanju zadnjeg problema u suradnji s Haškim sudom - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

Ministrica Grabar-Kitarović bi trebala imati i nekoliko bilateralnih sastanaka, među njima i s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom i šeficom austrijske diplomacije Ursulom Plassnik.

Glavna tema dvodnevnog sastanka u Newportu je proširenje EU-a. Što se Hrvatske tiče, u četvrtak je domaćin skupa, britanski šef diplomacije Jack Straw, potvrdio da će se radna skupina EU-a za procjenu suradnje s Haškim sudom sastati u drugoj polovici ovoga mjeseca, kada bi trebala dobiti novu ocjenu od glavne tužiteljice Carle del Ponte.

EU je kao uvjet za početak pregovora s Hrvatskom postavio punu suradnju s Haškim sudom, a u procjeni te suradnje uglavnom se oslanja na mišljenje Carle del Ponte, koja je u četvrtak na konferenciji u Bernu rekla da Zagreb još ne čini dovoljno na lociranju i uhićenju Ante Gotovine.

U petak će ministri na dnevnom redu imati zapadni Balkan. Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je u petak na konferenciji za novinare da Komisija ostaje pri svojim planovima da se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom otvore u prvoj polovici listopada, unatoč izravnom pozivu Carle del Ponte da se nastavi s pritiskom dok se ne izruče Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U okviru rasprave o zapadnom Balkanu najviše će se pažnje posvetiti Kosovu, o čijem bi se konačnom statusu trebalo početi pregovarati do kraja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙