FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posada ISS-a polijeće iz Bajkonura s američkim "svemirskim turistom"

MOSKVA, 30. rujna 2005. (Hina/dpa) - Novi članovi posade Međunarodnesvemirske postaje (ISS) trebali bi u subotu na raketi Soyuz poletjetiu orbitu zajedno s trećim "svemirskim turistom", američkim poslovnimčovjekom Gregoryjem Olsenom koji je tu avanturu platio 20 milijunadolara.
MOSKVA, 30. rujna 2005. (Hina/dpa) - Novi članovi posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) trebali bi u subotu na raketi Soyuz poletjeti u orbitu zajedno s trećim "svemirskim turistom", američkim poslovnim čovjekom Gregoryjem Olsenom koji je tu avanturu platio 20 milijuna dolara.

Astronaut NASA-e William McArthur, Rus Valerij Tokarev i Olsen trebali bi poletjeti iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu u 5.55 sati po srednjeeuropskom vremenu i pristati na ISS u ponedjeljak ujutro.

Nova, 12. po redu posada zamijenit će Rusa Sergeja Krikaljova i Amerikanca Johna Phillipsa koji se na ISS-u nalaze od travnja. Na zemlju će se vratiti s Olsenom 11. listopada u Soyuzovoj kapsuli.

Olsen, koji se obogatio na proizvodnji optičkih kablova, ne želi da ga se zove "svemirskim turistom" i radije bi da ga se smatra znanstvenikom.

Tijekom puta izvest će pokuse s rastom kristala u uvjetima bestežinskog stanja, za što je poslovno zainteresiran, kao i o ponašanju tijela pod utjecajem nulte gravitacije za potrebe Europske svemirske agencije.

Američki poslovni čovjek Dennis Tito postao je 2001. godine prvi svemirski turist, a njegov primjer slijedio je godinu dana kasnije Južnoafrikanac Mark Shuttleworth.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙