FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klarić: natječaji su provedeni zakonito

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Dosadašnji predsjednik Uprave tvrtkeAutocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) Zoran Klarić istaknuo je danas da su svinatječaji za izvođenje radova na autocesti Zagreb - Rijeka za vrijemenjegova mandata provedeni zakonito i u skladu s normama Europskeunije.
ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Dosadašnji predsjednik Uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) Zoran Klarić istaknuo je danas da su svi natječaji za izvođenje radova na autocesti Zagreb - Rijeka za vrijeme njegova mandata provedeni zakonito i u skladu s normama Europske unije.

Klarić je na današnjoj konferenciji za novinare odbacio navode tjednika Globus, u kojemu se tvrdi da ga je Vlada smijenila zbog indicija po kojima u posljednja dva natječaja za izvođenje radova nisu izabrani najpovoljniji nego skuplji izvođači.

Odluka o Klarićevoj smjeni s mjesta predsjednika Uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb donesena je početkom kolovoza, a provedena je 22. rujna kada ga je razriješio Nadzorni odbor. Od sutra tu poziciju zauzima novoimenovani predsjednik Uprave Jurica Prskalo.

Komentirajući moguće razloge svoje smjene, Klarić je rekao "jedna politika te dovede, druga smijeni". Istaknuo je da su svi izvještaji o radu za njegova mandata bili prihvaćeni.

Po njegovim riječima, na računima ARZ-a trenutno je 143 milijuna kuna, što, uz očekivana sklapanja aranžmana s europskim bankama, jamči dovršetak autoceste Zagreb - Rijeka u punom profilu do kraja 2008. godine.

Klarić je nazvao apsolutno neistinitim navode da je kod natječaja za gradnju vijadukata Severinska draga i Zečeva draga te za trasu 3A autoceste oštećen državni proračun, ističući da su izabrani izvođači (Hidroelektra, Viadukt i Konstruktor) čije su ponude bile najpovoljnije među onim izvođačima koji su u stanju izvesti te radove.

Svi natječaji, ustvrdio je, raspisani su u skladu s Zakonom o javnoj nabavi i propisima Europske unije, po kojima se najprije ocjenjuje sposobnost izvođača da pristupi izvođenju radova, a potom se u drugom krugu važu cijene.

Na taj način, kaže Klarić, iz konkurencije za dobivanje spomenutih poslova ispala je makedonska tvrtka Granit, za koju je utvrđeno da nema potrebne reference za izvođenje radova na izgradnji vijadukata veće dužine.

Isto tako, Klarić je odbacio tvrdnje da je jedan od razloga njegove smjene kupnja opreme od francuske tvrtke SPI Batignol, nakon raskida ugovora s tom tvrtkom za izgradnju tunela Javorova Kosa - Pod Vuglež i Veliki Gložec. Kako je rekao, ARZ je kupio dio instalirane građevinske opreme koju se nije isplatilo demontirati i ponovno postaviti, a za angažman zaštitarske službe nakon odlaska SPI Batignola kaže da je bio potreban da bi stanje u tunelima ostalo nepromijenjeno radi pregleda u sklopu arbitraže.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙