FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čobanković: Vlada će zaštititi hrvatske interese oko izvoza šećera u EU

ZAGREB,30. rujna(Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobankovićizjavio je danas u Hrvatskom saboru da Vlada nije pristala, već samoiskazala načelnu spremnost za otvaranje pregovora s Europskomkomisijom oko izmjene režima izvoza hrvatskog šećera u EU, a ako dopregovora dođe vodit će ih na način da maksimalno zaštiti hrvatskeinterese.
ZAGREB,30. rujna(Hina) - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je danas u Hrvatskom saboru da Vlada nije pristala, već samo iskazala načelnu spremnost za otvaranje pregovora s Europskom komisijom oko izmjene režima izvoza hrvatskog šećera u EU, a ako do pregovora dođe vodit će ih na način da maksimalno zaštiti hrvatske interese.

Ministar je u ime Vlade pozvao Sabor da odbaci HSP-ov prijedlog saborskih zaključaka po kojima hrvatski predstavnici u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje trebaju odbiti ograničenje izvoza hrvatskog šećera (kvote) jer je to protivno gospodarskim interesima.

Čobanković je potvrdio da je Europska komisija pokrenula inicijativu za otpočinjanje pregovora s Hrvatskom o uvođenju izvoznih kvota, da u tom smislu predlaže izmjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

No, odbacio je tvrdnje 'pravaša' da bi, uvedu li se kvote, Hrvatska mogla biti oštećena za stotine milijuna eura godišnje.

"Ako se o šteti uopće može govoriti, ona se nikako ne može mjeriti stotinama milijuna eura godišnje, s obzirom da ukupan izvoz šećera iz Hrvatske u EU iznosi oko 100 milijuna eura godišnje", kazao je ministar.

Tonči Tadić (HSP) ustraje u tvrdnji da se Hrvatska mora držati SSP-a u kojemu se ne spominju nikakve kvote, da taj dokument mora ostati jedini okvir za komunikaciju s EU sve do ulaska Hrvatske u Uniju.

"Ne smijemo se ponašati kao Srbija i Crna Gora, BiH, Albanija koje takav sporazum nemaju", naglasio je Tadić, koji apsurdnim drži činjenicu da se kao razlog eventualnog počinjanja pregovora o kvotama spominje prijedlog reforme tržišta šećera u EU.

"U apsurdnoj smo situaciji da pristajemo na pregovore da bi se uskladili s nepostojećim dokumentom", ocijenio je.

Većina oporbenih klubova načelno je podržala HSP-ov prijedlog, iako ih je dio upozoravao da rasprava o toj temi, u trenutku kada Hrvatska očekuje datum početka pregovora s EU, možda i nije potrebna.

Neven Mimica (SDP) tvrdi da Hrvatska ne bi smjela pristati na izmjene SSP-a, da na svaki način treba izbjeći uvođenje kvota, a ako to ne uspije, ne smije pristati na manje od 240 tisuća tona godišnjeg izvoza, i to uz trgovinske kompenzacije.

HSS-ovac Ivan Kolar poziva Vladu da nikako ne popušta na "želje iz EU", a da prilikom eventualnih pregovora ima na umu da je riječ o sudbinama tisuća poljoprivrednika i da je šećer jedan od hrvatskih najjačih izvoznih aduta.

Damir Kajin (IDS), pak, drži da nema bojazni da će Hrvatska značajno oslabiti izvoz šećera u EU.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša je, podnoseći programsko i financijsko izvješće za 2004., istaknuo da je to bila najuspješnija godina hrvatskog sporta uopće.

Tome je, kaže, najviše pridonijelo pet osvojenih odličja na Olimpijskim igrama u Ateni, napominjući da su prošle godine hrvatski sportaši na raznim natjecanjima osvojili ukupno 193 odličja.

U financijskom smislu 2004. možemo opisati kao vrlo dobru, rekao je Mateša, dodajući da je ostvaren rast prihoda od 4,16 posto, a rashodi su smanjeni za 2,4 posto.

U Saboru je određena stanka, nakon koje će zastupnici glasovati o ranije raspravljenim točkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙