FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski parlament odgodio glasovanje o Turskoj

ZAGREB/STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Europski parlament odlučioje u srijedu u Strasbourgu odgoditi glasovanje o usvajanju Protokolaizmeđu EU-a i Turske o širenju carinske unije na deset novih članicazbog izjave Ankare da taj protokol ne znači ujedno i priznavanjeCipra.
ZAGREB/STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Europski parlament odlučio je u srijedu u Strasbourgu odgoditi glasovanje o usvajanju Protokola između EU-a i Turske o širenju carinske unije na deset novih članica zbog izjave Ankare da taj protokol ne znači ujedno i priznavanje Cipra.

Odgoda međutim neće imati utjecaj na početak pregovora Turske i EU zakazan za 3. listopada, budući da ona nije obvezujuća, javljaju agencije.

Ankara je 29. srpnja u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju carinske unije s EU-om na deset novih članica, među kojima je i Cipar, čime je uklonjena posljednja zapreka za početak pristupnih pregovora s Turskom 3. listopada.

Prigodom potpisivanja protokola Turska je također objavila posebnu deklaraciju u kojoj naglašava da širenje carinske unije na Cipar ne znači i službeno priznanje te države.

Parlament je također, u neobvezujućoj rezoluciji, zaključio da Turska mora priznati ubijanja Armenaca potkraj Prvog svjetskog rata kao genocid prije nego će se moći priključiti Europskoj uniji.

Unatoč zabrinutosti oko Cipra, kao i zbog stanja ljudskih prava u Turskoj, parlament je dao zeleno svjetlo početku pregovora Turske i EU, javila je agencija DPA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙