FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Europskoj uniji zbrka oko Turske i Cipra

NIKOZIJA/BRUXELLES, 20. rujna 2005. (Hina) - Ciparski predsjednik TasosPapadopulos izjavio je u utorak da nema zapreka da Turska počnepristupne pregovore s EU 3. listopada, ali je nešto kasnije izBruxellesa stigla vijest da zajednički odgovor EU o problemu turskogpriznanja Cipra vjerojatno neće biti formalno usvojen u utorak kao štoje bilo predviđeno, zbog primjedbi službene Nikozije.
NIKOZIJA/BRUXELLES, 20. rujna 2005. (Hina) - Ciparski predsjednik Tasos Papadopulos izjavio je u utorak da nema zapreka da Turska počne pristupne pregovore s EU 3. listopada, ali je nešto kasnije iz Bruxellesa stigla vijest da zajednički odgovor EU o problemu turskog priznanja Cipra vjerojatno neće biti formalno usvojen u utorak kao što je bilo predviđeno, zbog primjedbi službene Nikozije.

"Nema nijedne zemlje EU koja smatra da pristupni pregovori s Turskom neće početi 3. listopada", rekao je novinarima u Nikoziji ciparski predsjednik Tasos Papadopulos, kako prenosi Reuters.

Ciparski Grci, koji službeno predstavljaju podijeljeni otok u EU, prošli su se mjesec prepirali s čelnicima Unije o usuglašavanju zajedničkog europskog odgovora na tursko odbijanje da službeno prizna Cipar.

Činilo se da je dogovor postignut u ponedjeljak navečer kada su veleposlanici EU (COREPER) prihvatili zajedničku izjavu u kojoj se navodi da Turska mora priznati Cipar prije ulaska u EU i početi odmah bez diskriminacije provoditi sporazum o širenju carinske unije sa svim zemljama EU, uključujući i Cipar.

"Nemamo iluzija da će nas Turska priznati brzo, ali ovaj dogovor sadrži dodatak da će se to pitanje ponovno razmatrati 2006. godine", rekao je Papadopulos.

Zajednička europska izjava o turskom priznanju Cipra, koju su u ponedjeljak prihvatili veleposlanici svih zemalja Unije, trebala je u utorak dobiti i formalno ministarsko odobrenje - za to su se trebali pobrinuti ministri poljoprivrede okupljeni na redovitom sastanku u Bruxellesu. Međutim, kako javljaju AFP i dpa, Cipar se usprotivio da se dokument usvoji bez rasprave i njegovo je formalno odobrenje trenutačno odgođeno.

"Nikakav razlog" za ciparsko traženje odgode nismo dobili, rekao je jedan diplomat u Bruxellesu. U britanskom predsjedništvu i dalje zadržavaju optimizam, javljaju agencije. "Cipar ni sam nije siguran što bi htio i nadamo se da će večeras ipak doći do potvrde", rekao je neimenovani britanski diplomat. Ako se to ipak ne dogodi, stvar će se ponovno prebaciti veleposlanicima Unije, vjerojatno već na sastanku u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙