FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burundijski predsjednik zabranio vladi kupovinu automobila

BUJUMBURA, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Burundijazabranio je ministrima da za vladine potrebe naručuju i kupujuluksuzne automobile, a sve u cilju da se smanje rashodi u zemlji ukojoj većina stanovništva preživljava s 25 američkih centi na dan.
BUJUMBURA, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Predsjednik Burundija zabranio je ministrima da za vladine potrebe naručuju i kupuju luksuzne automobile, a sve u cilju da se smanje rashodi u zemlji u kojoj većina stanovništva preživljava s 25 američkih centi na dan.

Sve narudžbe za luksuzne Toyotine terence Land Cruiser Prado stopirane su, a automobili koji su već kupljeni biti će prodani na aukciji, izjavio je u utorak glasnogovornik vlade Karenga Ramadhani.

"U rezervoar jednog takvog vozila stane 118 litara goriva, a dva puna rezervoara vrijedna su koliko i ministarska plaća, oko 300 američkih dolara. To je beskoristan trošak", kazao je vladin glasnogovornik, dodavši kako bi odluka trebala pomoći u kresanju troškova vlade i rješavanju osnovnih potreba stanovništva.

Ubuduće će vlada za troškove održavanja jednog automobila imati između 8.000 i 10.000 američkih dolara, što je višestruko manje u usporedbi sa sadašnjim rashodima koji dosežu od 47.000, pa sve do 70.000 dolara.

Kritičari su često optuživali vlade i međunarodne humanitarne organizacije u Africi da bespotrebno troše novac na preskupe terenske automobile, a oni su pak opravdanje za to nalazili u lošim cestama i velikim udaljenostima između naseljenih područja.

Pokretanje burundijskog gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta glavni su ciljevi novoizabranog predsjednika Pierre Nkurunziza, nakon više od desetljeća građanskog rata između većinskih Hutua i manjinskih, ali povijesno dominantnih Tutsija. U tom je ratu ubijeno oko 300.000 ljudi i uništeno je ionako slabo razvijeno gospodarstvo u kojemu su glavni izvozni proizvodi kava i čaj.

Bivši nastavnik tjelesnog odgoja i vođa pobunjenih Hutua Nkurunziza zatražio je od ministara i da manje putuju u inozemstvo kako bi i na toj stavci uštedjeli.

"Dozvoljena su samo hitna i neodgodiva putovanja te ona koja mogu donijeti novac našoj zemlji", pojasnio je vladin glasnogovornik.

Susjedna Ruanda nedavno je povukla sličan potez, najavivši da će na aukciji prodati više od tisuću automobila iz vladinog voznog parka kako bi smanjila rashode iz državnog proračuna kojega se polovina financira stranim donacijama.

Burundi je država u istočnoj Africi bez izlaza na more, a prema nekim podacima, najsiromašnija je zemlja na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙