FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 27. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je podržao prijedlog Vlade da kroz izmjene Zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije za još godinu dana produlji rok za reviziju. Iz Vlade poručuju da Državni ured za reviziju nije u cijelosti završio svoj posao, da se ovaj tjedan u Hrvatskom saboru očekuje rasprava o toj temi koja bi mogla iznijeti i neke nove činjenice, te stoga predlažu da se rok za reviziju odgodi do 30. rujna 2006. HSP-ov član Odbora Pero Kovačević najavio je amandman po kojemu će HSP podržati predložene izmjene samo ako se državna vlast obveže izraditi pravni temelj kojim će se poništiti pravo vlasništva u svim slučajevima pretvorbe i privatizacije za koje revizija utvrdi da su počinjeni nezakonito.

VUKOVAR - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Vukovaru svečano otvorio Veleučilište "Lavoslava Ružičke", na čija je tri stručna studija, studij za trgovinu, upravni studij i studij fizioterapije, u prvu akademsku godinu na Veleučilištu upisano 196 studenata. Prije nego je otvorio Veleučilište, premijer Sanader je ustvrdio kako "Hrvatska nije jaka onoliko koliko je jak Zagreb kao njezino središte, nego onoliko koliko su jaka njezina rubna područja". Poručio je kako će Vlada učiniti sve da se u takvim područjima riješe temeljna pitanja, ponajprije infrastrukturna, jer bez razvijene infrastrukture, kako je rekao, nema ni razvoja i poduzetništva. Ministar Primorac ocijenio je kako je početak djelovanja Veleučilišta ujedno početak "novog uskrsnuća obrazovanja u Vukovaru".

ZAGREB - Član HDZ-ova Predsjedništva i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je govoreći danas o rezultatima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj, a u povodu Svjetskog dana turizma, rekao da bi turistički prihod mogao premašiti šest milijardi eura. U prvih osam mjeseci ostvaren je sedam posto veći broj dolazaka i osam posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Bilježi se porast posjeta domaćih i inozemnih gostiju. Ove je godine zabilježen značajan rast prodaje na stranim tržištima, na kojima to do sada nije bio slučaj, a sve to pokazalo je da je Hrvatska sigurna i poželjna destinacija, istaknuo je Kalmeta.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) prosle je godine investirala više od 1,75 milijardi kuna, a i dalje planira investicije od oko dvije milijarde kuna godisnje, istaknuto je na danasnjoj svecanosti obiljezavanja 110 godina elektroprivrede u Hrvatskoj i 15 godina HEP-a. Pionir hrvatske elektroenergetike iz Šibenika Ante Supuk Vitez izgradio je prvu elektranu na rijeci Krki 1895. godine i uz nju i dalekovod, utemeljujući time prvi suvremeni izmjenicni elektroenergetski sustav. Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak istaknuo je kako je pred HEP-om pokretanje snaznog investicijskog ciklusa, te najavio izgradnju dvaju novih objekata - novog bloka u Termoelektrani-Toplani Zagreb, te hidroelektrane Lesce na rijeci Dobri, sto ce biti prva HE koja se gradi u samostalnoj Hrvatskoj.

ZAGREB - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin danas je suludom nazvao predloženu odluku slovenske Vlade o proglašenju epikontinentalnog pojasa i ekološke zone, uvjeren da će njezino izglasavanje u slovenskom parlamentu, najavljeno za 4. listopada, dodatno pogoršati odnose između dvije države i naroda. "Nakon što si je uspješnim referendumom o slovenskoj televiziji (slovenski premijer) Janez Janša dodatno osnažio poziciju, ovakva suluda odluka u slovenskom parlamentu bit će jednoglasno prihvaćena, što će dodatno podignuti jaz između hrvatskog i slovenskog naroda", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Pozvao je hrvatsku i slovensku vlast da još jednom pokušaju razgovarati o spornim pitanjima, prije nego se, kako kaže, definitvno raziđemo.

SPLIT - U današnjem nastavku suđenja u tzv. slučaju Lora na splitskom Županijskom sudu bivši zapovjednik Vojne policije u Šibeniku, umirovljeni pukovnik Željko Maglov, odbacio je tvrdnje svjedoka Marija Barišića koji ga je prozvao odgovornim za zlostavljanja zatvorenika u Lori, rekavši da je "Barišić psihički bolesnik koji nikada nije bio u Lori". "On je bolesnik, koji je sve izmislio. Bolesnik koji izmišlja", kazao je svjedok Maglov. Predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković na njegov je zahtjev pročitala Maglovljeve prijašnje iskaze u kojima navodi kako je u kolovozu 1992. vodio 50-ak zarobljenika iz Lore na razmjenu u Kerestinec te da su "svi bili liječnički pregledani i u dobru stanju, bez ozljeda".

ZAGREB - Studentski centar (SC) predstavio je bogati kulturni program za sezonu 2005./2006. te nastavak rada na otvaranju prostora kulture SC-a inicijativama studenata i mladih. Pomoćnica ravnatelja SC-a za kulturu Nataša Rajković na današnjoj konferenciji za novinare rekla je da će natječaj za prijedloge projekata od listopada biti stalno otvoren za studente. Kako bi se revitalizirali prostori i programi, svi prostori SC-a (Galerija SC-a, MM centar, Klub SC-a, Teatar &TD-a i drugi) bit će otvoreni širem spektru sadržaja, kako bi promocija prostora privukla novu generaciju publike. Najavila je za prosinac održavanje Velesajma kulture, koji će dati presjek događanja i produkcije kulture SC-a.

ZAGREB - Prvi svezak bogato ilustrirane monografije "Hrvatska pisana kultura" akademika Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića o svekolikoj hrvatskoj pisanoj baštini, koja zahvaća razdoblje od VIII. do XVII. stoljeća, izbor iz djela na trima jezicima i trima pismima - hrvatskom, latinskom i staroslavenskom, odnosno latinici, glagoljici i ćirilici - predstavljen je danas u Zagrebu. Po riječima recenzenta Milana Mihaljevića ta vrsna monografija nacionalne kulture povijest je pisane hrvatske riječi, namijenjena čitavoj kulturnoj javnosti. "Pisana razumljivo i jezgrovito, svojom vrsnoćom udovoljava najvišim znanstvenim kriterijima", napomenuo je Mihaljević, dodavši kako monografija pruža obilje važnih podataka o pojedinom pisanom djelu i hrvatskoj pisanoj kulturi u cjelini.

ZAGREB - Cjeloviti sustav zaštite prirode u Hrvatskoj uspostavit će se do kraja 2007., do kraja 2010. svi nacionalni parkovi i parkovi prirode imat će posjetiteljske centre, a za zaštitu prirode u Hrvatskoj godišnje će trebati osigurati 26 milijuna eura, odnosno 30 posto više novca nego dosad, rekao je pomoćnik ministra kulture Zoran Šikić. Cilj je razviti sustav cjelovite zaštite prirode u Hrvatskoj, u kojemu je i sadašnjih 18 zaštićenih područja (nacionalnih parkova i parkove prirode), istaknuo je Šikić na današnjem okruglom stolu na Zagrebačkom velesajmu, u sklopu Međunarodnog sajma zaštite okoliša, elektrotehnologija i komunalne opreme - EMAT.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙