FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovci na blago nadaju se zlatu i draguljima na otoku Robinsona Crusoa

SANTIAGO DE CHILE, 25. rujna 2005. (Hina/dpa) - Čileanski lovci nablago nadaju se da su ušli u trag jednom od najvećih gusarskih blaga upovijesti, objavili su čileanski mediji ovog vikenda.
SANTIAGO DE CHILE, 25. rujna 2005. (Hina/dpa) - Čileanski lovci na blago nadaju se da su ušli u trag jednom od najvećih gusarskih blaga u povijesti, objavili su čileanski mediji ovog vikenda.

Na otoku Robinsona Crusoa u Pacifiku navodno je skriveno oko 800 tona zlata, srebra i dragulja u vrijednosti od gotovo 10 milijardi dolara, pišu novine. Blago je pronađeno uz pomoć pokretnog robota za pretraživanje koji je nedavno već korišten i u ozloglašenom naselju Nijemaca na jugu Čilea "Koloniji Dignidad", gdje je pronađeno podzemno skladište oružja.

Predstavnik poduzeća Wagner, zaduženog za tehnički dio potrage za blagom, izjavio je da su nakon samo dva dana potrage na otoku koji se nalazi otprilike 700 km ispred čileanske obale, pronađena tri mjesta na kojima se pretpostavlja da bi moglo biti skriveno blago. Lovci na blago u međuvremenu su se vratili u glavni grad Santiago kako bi ishodili pravo na iskapanje blaga. Prema čileanskim zakonima, vlasnik zemlje na kojoj se blago nađe, a to je u ovom slučaju država, ima pravo na pola svega što se iskopalo. Gradonačelnik malog otoka Leopoldo Gonzales međutim smiruje situaciju. "Od 1951. godine ovo je već treća ekspedicija u lovu na blago i mi se ne nadamo nekom senzacionalnom uspjehu", rekao je novinama "La Tercera".

Blago su navodno na otoku koji pripada otočju Juan-Fernandeza, u 18. stoljeću zakopali gusari. Na tom je otoku, nakon što je preživio brodolom, od 1704. do 1709. godine boravio i mornar A. Selkirk, čija je priča inspirirala engleskog pisca Daniela Defoea za pisanje njegova svjetski poznata avanturističkog romana "Robinson Crusoe".

Legendarno blago o kojem je riječ navodno je ukradeno Španjolcima koji su ga prikupili u bivšem carstvu Inka u današnjem Peruu. Blago su 1715. zakopali španjolski moreplovci Juan Esteban Ubilla i Echeverria. Kasnije ga je navodno pronašao engleski pirat Cornelius Webb i ponovo sakrio. Među skrivenim dragocjenostima navodno se nalazi i ogrlica žene zadnjeg cara Inka, Atahualpe, dva papina prstena kao i stoljećima zagubljeni nakit "Ruža vjetrova" (La Rosa de los Vientos).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙