FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 23. rujna

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 23, rujna.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 23, rujna.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor završit će započetu raspravu o zakonskim prijedlozima koji predviđaju neposredan izbor župana, gradonačelnika i načelnika općina. Sabor bi trebao raspraviti uvođenje novih spomendana, što su odvojenim zakonskim prijedlozima predvidjeli Vlada i Klub IDS-a. Oba predlagatelja predviđaju da se 25. rujna obilježava donošenje odluke o ujedinjenje Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, koju je Pokrajinski narodnooslobodilački odbor za Istru donio 25. rujna 1943. u Pazinu. Vlada predlaže uvođenje još jednog spomendana - Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, u spomen na 15. siječnja 1992., kada je Hrvatsku priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske zajednice. Zakonske izmjene predložene su u hitnom postupku kako bi se Dan sjedinjenja obilježio već ove godine. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6).

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetit će Split gdje će nazočiti polufinalnome susretu tenisača u sklopu Davis cupa. (12,30 sati, Sportski centar Gripe).

- Predsjednik Mesić susrest će se i sa sudionicima skupa "Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici postojanja. (18 sati, hotel Vestibul).

- Osim toga, predsjednik Mesić nazočit će i svečanosti otkrivanja Dioklecijanovog sarkofaga. (19 sati, podrumi Dioklecijanove palače).

ZEMUNIK GORNJI - Svečano otvorenje radova na izgradnji prve faze istočnoga pravca regionalnoga sustava vodoopskrbe zadarskoga zaleđa. Prigodnim govorom radove će otvoriti predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. Vrijednost investicije je 160 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni 2008. (10 sati).

PULA - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin posjetit će Istarsku županiju gdje će se susresti s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i njegovim suradnicima. (9 sati, poglavarstvo Istarske županije).

BRIJUNI - Drugi dan regionalnoga sastanka ministara unutarnjih poslova i viših dužnosnika jugoistočne Europe o regionalnoj strategiji o sredstvima borbe protiv organiziranoga kriminala. Domaćin sastanka je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. (13 sati, hotel Neptun).

IVANKOVO - Ministar poljoprivrede. šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković otvorit će farmu Poljoprivredne zadruge Osatina. Ta je zadruga osnovana u siječnju 1993. i bavi se, među ostalim, ratarstvom, proizvodnjom mlijeka i mesa, otkupom i trgovinom merkantilnih roba. Farma Ivankovo kupljena je u travnju 2003. i proteže se na 19 hektara i danas zapošljava 60 djelatnika. Ukupni kapacitet farme je 2500 grla stoke, a danas je to farma s najvećim kapacitetom mužnje u Hrvatskoj. (17,40 sati).

OPATIJA/CRES - Svečano otvorenje Thalasso-Wellness centra koji će djelovati u sklopi specijalne bolnice za rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapije Opatija. Centar će otvoriti ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i primorsko-goranski župna Zlatko Komadina. Bit će to prvi medicinski wellness Hrvatskoj koji će pružati cjelovitu medicinsku njegu i wellness, konvencionalne i dopunske terapije i tretmane. Izjave za medije ministra Ljubičića i župana Komadine predviđene su za 11,45 sati.

- Ministar Ljubičić posjetit će i grad Cres gdje će otvoriti Dom umirovljenika (15 sati).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu obilježavanja Dana policije - 29. rujna na kojoj će biti predstavljen ovogodišnji program obilježavanja toga dana. (11 sati, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ulica grada Vukovara 33).

ZAGREB - Početak Europska konferencija "Novi razvoj kvalitete i zdravstvene skrbi u svakodnevnoj primjeni". Dvodnevnu konferenciju suorganizirali su Hrvatsko društvo za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite Hrvatskoga liječničkog zbora i Europsko društvo za kvalitetu zdravstvene zaštite. Pokrovitelji su ministarstva zdravstva i znanosti te Skupština Grada Zagreba. (9 sati, Hrvatski liječnički zbor, Šubićeva 9).

ZAGREB - Predstavljanje dvojezične knjige "Pet stoljeća geografskih i pomorskih karata Hrvatske", koja pruža prikaz kartografije i kartografiranja Hrvatske kroz povijest. Knjiga započinje tekstovima opće kartografske tematike, zatim temama kartografije kontinentalne Hrvatske te pomorskoga kartiranja Jadranske obale. Ime Hrvatske prvi put označeno je 1154. na El Idrisijevoj Karti svijeta, i od tada je, kako napominje u predgovoru knjizi predsjednik Međunarodnoga društva skupljača karata (IMCoS) Oswald Dreyer-Eimbcke, Hrvatska je ostala konstatntnim likom na pozornici Theatrum Orbis Terraruma. Knjigu su priredili Drago Novak, Miljenko Lapaine i Dubravka Mlinarić (12 sati, Školska knjiga, Masarykova 28).

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Hrvatski lokaliteti na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine". Na izložbi priređenoj u povodu Dana europske baštine - 23. rujna bit će predstavljeno šest hrvatskih lokaliteta na toj listi - stari grad Dubrovnik, Dioklecijanova plača s povijesnom jezgrom Splita, povijesna jezgra Trogira, šibenska katedrala sv. Jakova, episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču i Plitvička jezera s više od 500 fotografija vodećih hrvatskih fotografa na 47 pan. Izložbu će otvoriti ministar kulture Božo Biškupić. (19 sati, Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4).

Dežurni urednici:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/ 4808 600

telefaks: 01/ 4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙