FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indeks tržišta rada: pad optimizma posloprimaca

ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskomtržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u trećemtromjesečju ove godine bio je u značajnijem padu, što je uzrokovalopad indeksa tržišta rada (ITR) koji je najniži u protekle dvijegodine.
ZAGREB, 23. rujna 2005. (Hina) - Optimizam posloprimaca na hrvatskom tržištu rada u pogledu izgleda za nalaženje boljeg posla u trećem tromjesečju ove godine bio je u značajnijem padu, što je uzrokovalo pad indeksa tržišta rada (ITR) koji je najniži u protekle dvije godine.

U kolovozu je 68,2 posto anketiranih smatralo da su im izgledi za nalaženje boljeg posla vrlo dobri, dobri ili osrednji, što je 6,5 postotnih poena manje u odnosu na drugi kvartal 2005. godine.

Podaci su to iz ankete o Indeksu tržišta rada (ITR) za treće tromjesečje ove godine web portala mojposao.net, provedene u kolovozu na uzorku od oko 150 poslodavaca i 950 posloprimaca.

ITR je smanjen za 3,7 postotnih poena u odnosu na svibanj i njegova vrijednost za treće ovogodišnje tromjesečje iznosi 100,4.

Poslodavci su blago optimističniji nego u svibnju kada je provedena prethodna anketa, pa podindeks za poslodavce iznosi 92,3, dok je u svibnju iznosio 89,4.

Povećanje broja zaposlenih u narednih godinu dana planira 60,3 posto anketiranih poslodavaca, što je ipak za 0,9 postotnih poena manje u odnosu na svibanj i najmanji postotak takvih poslodavaca od početka mjerenja, u prvom kvartalu 2003. godine.

Od poslodavaca koji izjavljuju da će povećati broj zaposlenih u idućih 12 mjeseci, većina procjenjuje da će to učiniti zbog rasta poslovanja (76,6 posto), dok je na drugom mjestu premali broj radnika za postojeće poslovanje (18,7 posto), nakon čega slijedi restrukturiranje i dr. (4,7 posto).

Istodobno, u porastu je broj poslodavaca koji smatraju da će u idućem razdoblju morati povećati plaće barem brzinom kojom su ih povećavali u proteklom razdoblju. U kolovozu je bilo 58,3 posto takvih poslodavaca, dok ih je u svibnju bilo 54,2 posto.

Indeks tržišta rada dobija se usrednjavanjem podindeksa za poslodavce i posloprimce. Podindeks za poslodavce se izračunava na osnovu njihove procjene povećanja broja zaposlenih i plaća u idućih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Posloprimci istodobno procjenjuju kakvi su im izgledi za nalaženje boljeg posla uz ponuđene odgovore 'vrlo dobri, dobri, osrednji, loši, vrlo loši'. Podindeks je postotak onih koji su odabrali jedan od prva tri odgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙