FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 22. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pokrenuo je danas istragu o navodnom pokušaju podmićivanja gradskog vijećnika u Velikoj Gorici i vijećnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. "Nakon učestalih napisa u medijima o navodnim kaznenim djelima vezanima uz vijećnička mjesta u Velikoj gorici i Dubrovačko-neretvanskoj županiji USKOK je policiji dao nalog da krene s kriminalističkom obradom tih slučajeva", potvrdio je Hini glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Kako bi se utvrdilo je li uistinu riječ o kriminalu, USKOK je zatražio da policija obavi niz razgovora, prije svega s osobama koje su u javnosti iznijele optužbe da ih se pokušalo podmititi, dodao je Bajić.

ZAGREB - Damir Rovišan, krivac za eksploziju ručne bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, optužen je danas zbog dovođenja u opasnost života i imovine te nedozvoljenog posjedovanja eksplozivnih tvari, a zagrebačko tužiteljstvo je od suda zatražilo da ostane u pritvoru i da ga se osudi na bezuvjetnu kaznu zatvora. O podnošenju optužnog prijedloga protiv 28-godišnjeg Rovišana zagrebačkom Općinskom sudu danas je kratkim priopćenjem izvijestila privremena zagrebačka Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović koja kaže da je Rovišan optužen na temelju rezultata opsežne kriminalističke obrade zagrebačke policije.

ZAGREB - Dio oporbenih klubova u Hrvatskom saboru zauzeo se danas da se Vladin Konačni prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi uputi u treće čitanje kako bi se njime riješila i pitanja funkcioniranja lokalne samouprave nakon uvođenja neposrednog izbora župana, gradonačelnika i načelnika općina. Oporbenim klubovima posebno je zasmetao i predloženi prijenos ovlasti izdavanja građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola na velike gradove i središta županija, bez istodobnog prepuštanja novca iz državnog proračuna. Na odgovor državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za upravu Antuna Palarića da će se ta pitanja riješiti usklađivanjem drugih zakona i podzakonskim aktima, oporbenjaci upozoravaju da za to predloženi zakon nije predvidio rokove.

ZAGREB - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora potvrdio je danas imenovanje deset novih veleposlanika i dvoje konzula Republike Hrvatske. Gordan Bakota odlazi za veleposlanika u Tursku, Davor Božinović u NATO, Aleksandar Heina u Dansku, Davor Javorski u Albaniju, Dražen Margeta u Egipat, Mira Martinec u Argentinu, Vesela Mrđen-Kovač u Kanadu, Tomislav Vidošević u Italiju, Rade Marelić u Brazil, a Ivo Kujundžić u Makedoniju. Josip Juras potvrđen je za generalnog konzula u Turskoj, a Katarina Trstenjak u Dueseldorfu.

SLAVONSKI BROD - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar gospodarstva Branko Vukelić obišli su danas nakon sjednice Vlade u Slavonskom Brodu dio proizvodnih pogona "Đure Đakovića" te su razgovarali s vodstvom tvrtke i predstavnicima sindikata. Potpredsjednik Vlade Polančec pohvalio je smjer kojim tvrtka ide ocijenivši ga perspektivnim. Stabilnosti poslovanja i zaposlenosti u iduće tri godine trebale bi pridonijeti i današnje vladine odluke o potpori nekim važnim "Đakovićevim" projektima, podsjetio je ministar gospodarstva Branko Vukelić. "Na taj smo način stvorili pretpostavke za ozbiljan razgovor o početku privatizacije i pripremi za zahtjevnu tržišnu utakmicu", rekao je ministar Vukelić.

ZAGREB - Provincijalat Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koji je od 19. do 23. rujna sabran na Kapitulu u Makarskoj, najodlučnije protestira zbog medijske kampanje u kojoj se Katoličku crkvu, Franjevački red, pojedine crkvene institucije i samostane povezuje sa "slučajem" odbjegloga generala Ante Gotovine, te s tim u vezi odbacuje sve optužbe. Provincijalat ističe da najodlučnije protestiraju "protiv takve neprimjerene i bezočne medijske kampanje - vrhunac koje je posljednja izjava haaške tužiteljice Carle del Ponte, objavljena u "Daily Telegraphu". Napominju da su, nakon spomena samostana na Visovcu i drugih kuća njihove Provincije, sada optuženi kao cjelokupna zajednica - tj. kao članovi Franjevačkoga reda u Republici Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini.

OSIJEK - Čepinjanin Fred Marguš, kojega su djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave uhitili jučer zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991., danas je oko 15 sati priveden istražnom sucu osječkog Županijskog suda. Osumnjičeniku je određena mjera zadržavanja od 48 sati, o okviru kojih nadležno državno odvjetništvo treba odlučiti o podnošenju istražnog zahtjeva. Osumnjičenik je kratko iznio svoju obranu u kojoj u cijelosti negira kažnjivo djelo za koje ga se tereti te tvrdi da ne poznaje osobe koje se spominju u kaznenoj prijavi, niti da je bio na mjestu počinjenja kažnjivog djela, izjavio je Hini istražni sudac osječkog Županijskog suda Ante Kvesić.

ZAGREB - Hrvatska je slobodna od bolesti ptičje gripe, ali pojava bolesti u Ruskoj Federaciji i Kazahstanu te način širenja migracijama divljih ptica potencijalna su opasnost da se pojavi i u našoj zemlji, zaključilo je danas na prvoj sjednici Vladino Stručno povjerenstvo za praćenje epidemološkog stanja i prevenciju ptičje gripe. Pojava, a posebno širenje bolesti među peradi, pa tako i njeno moguće prenošenje na ljude svedeno je na minimum, jer se proizvodnja peradi u Hrvatskoj obavlja u skladu s najsuvremenijim tehnološkim i biosigurnosnim postupcima, rekao je novinarima predsjednik Stručnog povjerenstva Mate Brstilo.

DONJI ANDRIJEVCI - Prigodnom svečanošću, kojoj su nazočni bili brojni državni dužnosnici, na gradilištu nadvožnjaka preko željezničke pruge Zagreb - Vinkovci na području Donjih Andrijevaca u Brodsko-posavskoj županiji označen je početak radova na izgradnji autoceste A 5 od Beloga Manastira do Svilaja koja se nalazi na 5 C Paneuropskom koridoru od Budimpešte do Ploča. Otvarajući radove na autocesti A 5, ukupne dužine 88,6 kilometara i vrijednosti 2,8 milijardi kuna, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako su otvaranjem tog gradilišta Vlada i Sabor iskazali želju za ravnomjernim razvitkom cijele Hrvatske.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac oštro je reagirao na članak u najnovijem broju znanstvenoga časopisa "Nature" zbog objavljivanja netočnih informacija. Članak u tom časopisu, kako je priopćeno danas iz Ministarstva, sadrži niz neistina i obmana, koje su utemeljene na senzacionalističkim naslovima i krivim interpretacijama hrvatskog tiska, a vezani su uz navodno uvođenje rezultata istraživanja o podrijetlu naroda u plan i program za osnovne škole. Ministar Primorac niti je dobio zahtjev da se rezultati istraživanja o podrijetlu naroda uvrste u Plan i Program za osnovno školstvo, niti je dao svoju suglasnost da se njegovi rezultati mogu uvrstiti, niti glede toga postoji bilo kakva odluka, stoji u očitovanju Ministarstva, zatraženu od Hine.

ZAGREB - Zagrebačka policija razotkrila je 16-članu skupinu varalica koju se sumnjiči za 24 kaznena djela prijevare, krivotvorenja isprava i lažnog ovjeravanja dokumenata kojima su prevarili zagrebačku tvrtku Dekanter za gotovo 2,2 milijuna kuna, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji. Prevaranti su s krivotvorenim dokumentima sklapali ugovore o kreditu za kupnju skupocjenih automobila, uglavnom mercedesa i passata, nakon čega su ih prodavali i međusobno dijelili zaradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙