FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: globalno zagrijavanje izazvat će sukobe

CANBERRA, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Porast temperatura usvijetu mogao bi izazvati znatan porast bolesti u Aziji i napacifičkim otocima, što bi moglo voditi do sukoba i raseljavanjastotina milijuna ljudi, kaže se u izvještaju objavljenom u četvrtak.
CANBERRA, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Porast temperatura u svijetu mogao bi izazvati znatan porast bolesti u Aziji i na pacifičkim otocima, što bi moglo voditi do sukoba i raseljavanja stotina milijuna ljudi, kaže se u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Globalno zagrijavanje moglo bi do 2100. voditi i do većega broja suša, poplava i tajfuna, a povećat će se i učestalost malarije, tropske groznice denge i kolere, kaže se u izvještaju o utjecaju porasta temperature na zdravlje.

Izvještaj su sastavile australska medicinska udruga (AMA) i australska ekološka organizacija, vodeće australske organizacije na području medicine i zaštite okoliša. Do 2100. prosječne temperature porast će, predviđa se, od jedan do šest Celzijevih stupnjeva.

"Nije tu riječ samo o duljim ljetima i kraćoj skijaškoj sezoni", kaže predsjednik AMKA-e Mukesh Haikerwal.

"Klimatske će promjene oštetiti naše zdravlje. Izravna će posljedica biti obolijevanje ljudi. Umirat će se masovno jer se zemlja, naš dom, zagrijava.

U Australiji, kaže Haikerwal, do 2100. bi zbog toplotnoga stresa svake godine moglo umrijeti i do 15 tisuća ljudi,a u ovome ih trenutku zbog toga razloga umire oko tisuću. Groznica denge i ostale bolesti koje prenose komarci mogle bi se proširiti na jug, čak do Sydneya.

Denge je u ovome trenutku u Australiji ograničena na tropske i slabo naseljene dijelove sjevera.

U drugim dijelovima svijeta povišene bi temperature mogle dovesti do učestalijih oluja i suša, što bi vodilo do gubitka usjeva pa do političkih i socijalnih nereda, tvrde autori izvještaja.

"Kako te vrste stresa jačaju, vjerojatan je i pomak prema autoritarnim vladama", kaže se u izvještaju.

"U najgorem slučaju, masovno propadanje država i velik sukob mogli bi dovesti do raseljavanja milijuna ljudi u azijsko-pacifičkoj regiji, to općega kolapsa poretka i brojnih kršenja ljudskih prava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙