FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush priprema odgovor na Ritu; do sada evakuirano 1,3 milijuna ljudi

WASHINGTON/GALVESTON/MEXICO CITY, 22. rujna 2005.(Hina/Reuters/AP/dpa) - Još uvijek pod pritiskom kritika zbog sporereakcije na uragan Katrina, američki predsjednik George W. Bush injegovi najviši suradnici u srijedu su pokušali uvjeriti javnost usvoju sposobnost da izbjegnu ponavljanje problema s posljedicamanedavnog uragana.
WASHINGTON/GALVESTON/MEXICO CITY, 22. rujna 2005. (Hina/Reuters/AP/dpa) - Još uvijek pod pritiskom kritika zbog spore reakcije na uragan Katrina, američki predsjednik George W. Bush i njegovi najviši suradnici u srijedu su pokušali uvjeriti javnost u svoju sposobnost da izbjegnu ponavljanje problema s posljedicama nedavnog uragana.

Bush je naime preventivno proglasio izvanredno stanje za savezne države Teksas i Louisiana, a za koordinaciju akcije pomoći nastradalim područjima ovlastio je ministarstvo domovinske sigurnosti i Saveznu agenciju za krizna stanja (FEMA).

"Nadamo se da uragan Rita neće biti katastrofalna nepogoda, ali moramo se pripremiti za najgore", izjavio je Bush.

Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je izjavio da se stanovništvo pokušava evakuirati što je prije moguće, dok je vršitelj dužnosti direktora FEMA-e David Paulison ustvrdio da agencija u suradnji s Pentagonom pokušava na vrijeme osigurati sve potrebne namirnice. Tako su već pripremljene zalihe vode, leda i hrane za Teksas, a za pomoć su spremni i helikopteri Obalne straže.

Ujedno, službe Bijele kuće pripremaju mogućnost Bushove posjete nastradalih područja odmah nakon prolaska Rite, kako bi ovog puta izbjegli kritike Busha zbog višednevnog kašnjenja obilaska područja pogođena uraganom Katrina.

U međuvremenu, već je evakuirano ili se za evakuaciju priprema više od 1,3 milijuna stanovnika Teksasa i Louisiane, a vlasti su pozvale i ostale stanovnike priobalnog područja da napuste domove prije nego uragan Rita u subotu stigne do Teksasa.

Obavezna evakuacija odnosi se na Galveston, dijelove gradova Corpus Christi i Houston, kao i na već gotovo ispražnjeni New Orleanse, a posebna je pažnja posvećenaa bolnicama i staračkim domovima.

Prognostičari kažu kako bi Rita mogla biti najjači uragan koji je ikada pogodio Teksas.

Za Ritu se priprema i Meksički zaljev, pa je tako meksička državna naftna kompanija Petroleos Mexicanos (Pemex) najavila evakuaciju dviju svojih platformi na sjeveru zaljeva, na kojima radi oko 200 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙