FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suniti prosvjeduju protiv novog ustava

BAGDAD, 29. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Gotovo 2.000 sunita okupilo se uponedjeljak u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, kako biprosvjedovali protiv novog iračkog ustava dan nakon što su pregovaračiusuglasili njegov nacrt bez potpore manjinskih sunitskih Arapa.
BAGDAD, 29. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Gotovo 2.000 sunita okupilo se u ponedjeljak u Tikritu, rodnom gradu Sadama Huseina, kako bi prosvjedovali protiv novog iračkog ustava dan nakon što su pregovarači usuglasili njegov nacrt bez potpore manjinskih sunitskih Arapa.

"Žrtvujemo naše duše i krv za tebe, Sadame", izvikivali su prosvjednici, noseći slike šijitskih vjerskih vođa Moqtade al-Sadra i Džawada al-Halisija koji su se pridružili sunitima u protivljenju ustavu.

Organizatori prosvjeda pročitali su izjavu u kojoj su osudili "židovski ustav" i upozorili da mu je cilj podjela Iraka.

Sunitski pregovarači konačnu verziju nacrta ustava ocijenili su u nedjelju "nelegitimnom" i pozvali Arapsku ligu i Ujedinjene narode da interveniraju.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa nacrt iračkog ustava opisao je kao "opasan", dok ga Washington i London pozdravljaju kao pobjedu demokracije.

Jedna od najvećih sunitskih stranaka u zemlji objavila je ipak u ponedjeljak da bi ustav mogla podržati ako se riješe sporna pitanja.

"Nismo potpisali ustav i do referenduma (15. listopada) još imamo vremena", rekao je novinarima glasnogovornik Iračke islamske stranke.

"Mogli bismo reći 'da' ustavu ako se riješe sporna pitanja", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙