FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački premijer s britanskim ministrom obrane

LONDON/BAGDAD, 21. rujna 2005. (Hina/dpa) - Irački premijer IbrahimJaafari će se u srijedu u Londonu sastati s britanskim ministromobrane Johnom Reidom kako bi umanjili napetosti nastale nakon što jebritanska vojska u Basri oslobodila dva svoja pripadnika koje su,nakon što im ih je predala iračka vojska, držali pripadnici iračkihparavojnih postrojbi.
LONDON/BAGDAD, 21. rujna 2005. (Hina/dpa) - Irački premijer Ibrahim Jaafari će se u srijedu u Londonu sastati s britanskim ministrom obrane Johnom Reidom kako bi umanjili napetosti nastale nakon što je britanska vojska u Basri oslobodila dva svoja pripadnika koje su, nakon što im ih je predala iračka vojska, držali pripadnici iračkih paravojnih postrojbi.

Irak je objavio priopćenje u kojem ističe kako nema krize u odnosima između iračke vlade i Velike Britanije, iako su viši irački dužnosnici kritizirali upad britanskih vojnika nazvavši ga "barbarskim činom".

Istovremeno je savjetnik za nacionalnu sigurnost Muwafaq al Rubaie izjavio da su se irački pobunjenici infiltrirali u snage sigurnosti u nepoznatoj mjeri.

Kako je kazao u interviewu za BBC, on ne zna točno u kolikoj su se mjeri pobunjenici infiltrirali u sigurnosne službe ali da problemi postoje "u mnogim dijelovima Iraka".

"Moram priznati da su u naše snage sigurnosti prodrli neki pobunjenici, pa čak i neki teroristi i ne mogu to poreći", dodao je al Rubaie.

Iračka je vlada pokrenula istragu o događajima vezanim za uhićenje dvojice britanskih vojnika, koji su članovi elitnih specijalnih snaga SAS.

Britanska vojska tvrdi da je vojnike iračka policija predala šijitskoj paravojnoj postrojbi. Vojnici su oslobođeni nakon što je britanska vojska oklopnim vozilima poharala zatvor u Basri, a zatim i kuću u kojoj su se nalazili zarobljeni vojnici u rukama pripadnika paravojnih postrojbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙