FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: na 170 "divljih" odlagališta oko 654.000 prostornih metara otpada

RIJEKA,21. rujna 2005.(Hina) - Na području Primorsko-goranske županijeevidentirano je 170 većih lokacija neuređenih i nelegalnih odlagalištaotpada na kojima se nalazi oko 654.000 prostornih metara otpada, ačija se sanacija procjenjuje na 7,2 milijuna kuna, podaci su izprimorsko-goranske Županijske uprave.
RIJEKA,21. rujna 2005.(Hina) - Na području Primorsko-goranske županije evidentirano je 170 većih lokacija neuređenih i nelegalnih odlagališta otpada na kojima se nalazi oko 654.000 prostornih metara otpada, a čija se sanacija procjenjuje na 7,2 milijuna kuna, podaci su iz primorsko-goranske Županijske uprave.

U Gorskom kotaru evidentirana su 52 "divlja" odlagališta, na otocima 44, a u priobalju 74 takva odlagališta. Na otocima je utvrđena najveća količina otpada na nelegalnim odlagalištima.

Od ukupno 170 lokacija onečišćenja, 54 odlagališta nalaze se u zoni zaštićenog područja prirodne ili kulturne baštine, 64 su u vodozaštitnoj zoni, 63 u blizini vodotoka, a 17 ih je u blizini kupališta.

Sanacija "divljih" odlagališta predviđena je županijskim Planom sanacije otpadom onečišćenog tla i neuređenih odlagališta koji bi trebao biti ostvaren do kraja 2007.

U Primorsko-goranskoj županiji na godinu se prikupi oko 170.000 tona komunalnog otpada koji zbrinjava devet komunalnih društava na deset odlagališta. Na odlagalištu Viševac u općini Viškovo zbrine se najveći dio, 66.000 tona ili 39 posto komunalnog otpada u županiji.

Veći dio tih odlagališta nema odgovarajuće tehničke uvjete i uporabnu dozvolu, gotovo je popunjen te ne udovoljava standardima Europske unije.

Primorsko-goranska županija pokrenula je projekt izgradnje Centralne zone gospodarenja otpadom Marišćina. U tijeku je izrada Glavnog projekta koji će odrediti glavne elemente te zone i biti osnova za uvođenje jedinstvenog sustava zbrinjavanja otpada u županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙