FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S. Koreja zahtijeva civilne reaktore u zamjenu za odustajanje

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja u utorak je rekla kakoće svoja obećanja o okončanju nuklearnog programa ispuniti samo akojoj SAD dopuste nabavu civilnih reaktora, javila je dpa.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja u utorak je rekla kako će svoja obećanja o okončanju nuklearnog programa ispuniti samo ako joj SAD dopuste nabavu civilnih reaktora, javila je dpa.

Jedino će u tom slučaju Pjongjang ponovno preuzeti obveze u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja, čiju provedbu nadzire Međunarodna agencija za atomsku energiju, kaže se u prioćenju ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Ta je zemlja u ponedjeljak, na šestostranim pregovorima u Pekingu, u kojima još sudjeluju SAD, Kina, Južna Koreja, Japan i Rusija, načelno pristala na odustajanje od nuklearnog programa i predaju atomskog oružja koje posjeduje.

"Neka Sjedinjene Države ni ne sanjaju o mogućnosti da Demokratska Narodna Republika Koreja počne uklanjati svoje nuklearno oružje dok je ne opskrbe lakovodnim reaktorima", stoji u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva.

Sjeverna Koreja u Pekingu je u ponedjeljak s ostalim pregovaračima potpisala sporazum u kojem se obvezala na "uklanjanje svog nuklearnog oružja i aktualnih nuklearnih programa te skoro vraćanje" obvezama koje proizlaze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack rekao je kako uvjet Pjongjanga da okonča nuklearni program samo ako dobije civilne atomske reaktore nije u skladu sa sporazumom potpisanim u Kini, objavio je Reuters.

"Jasno je da to nije ono što su potpisali i vidjet ćemo što će donijeti idući tjedni", rekao je McCormack.

Još je odlučniji bio japanski ministar vanjskih poslova Nobutaka Machimura koji je, prema vijesti AP-a, sjevernokorejski zahtjev nazvao neprihvatljivim.

"Japanska strana sustavno tvrdi kako je zahtjev Sjeverne Koreje neprihvatljiv", rekao je Machimura novinarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙