FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Otvaranje pregovora EU-a s Hrvatskom i Turskom ipak povezano?

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Iako svi u EU-u službeno tvrde dapitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom i Turskom nisu povezana,europski dužnosnici kada govore anonimno priznaju tu međusobnupovezanost i trgovanje oko toga.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Iako svi u EU-u službeno tvrde da pitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom i Turskom nisu povezana, europski dužnosnici kada govore anonimno priznaju tu međusobnu povezanost i trgovanje oko toga.

Francuski dnevnik Le Figaro u broju od četvrtka u članku koji se bavi diplomatskim naporima na uklanjanju mogućih prepreka za početak planiranih pregovora EU-a s Turskom 3. listopada, navodi izjave neimenovanih dužnosnika koji potvrđuju povezivanje otvaranja pregovora s Hrvatskom i Turskom.

U Bruxellesu se priznaje da je "Hrvatska dio opće trgovine oko Turske", piše francuski dnevnik, dodajući da nekoliko zemalja članica iz srednje Europe, na čelu s Austrijom smatraju "nenormalnim" da Turska počne pristupne pregovore prije Hrvatske.

Budući da za otvaranje pregovora s Ankarom EU još mora jednoglasno usvojiti pregovarački okvir, Britanci nastoje neutralizirati mogućnost da Cipar ili neka od drugih zemalja, u kojima postoji snažno protivljenje početku pregovora s Turskom, u posljednji trenutak odluče ne glasovati za pregovorački okvir. Britanci su uspjeli postići dogovor s Francuskom, jednom od najjačih saveznika Cipra po tom pitanju, da se Turskoj priznanje Cipra postavi kao uvjet ne za otvaranje pregovora, nego za ulazak u članstvo, na koje će Ankara čekati još najmanje deset godina.

Le Figaro navodi da je Britancima nakon Francuske ostalo da prije 3. listopada uvjeri još jednu zemlju - Austriju. Beč inzistira da se u pregovarački okvir kao mogući ishod pregovora uz punopravno članstvo spomene i privilegirano partnerstvo, što je "crvena krpa za Ankaru, London i Washington". Ali, "Austrijanci bi se smirili ako im se ponudi otvaranje pregovora s Hrvatskom", ocjenjuje jedan neimenovani diplomat. Drugim riječima, nastavlja Le Figaro, "pristupni pregovori s Hrvatskom, blokirani zbog nedostatka suradnje s Haškim sudom, trebali bi biti deblokirani prije 3. listopada, osim ako Carla del Ponte ne stavi veto".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙