FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada i Danska nisu uspjele riješiti spor oko suvereniteta nad jednim otokom

OTTAWA, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kanada i Danska nisu uponedjeljak uspjele riješiti dugotrajni spor oko suvereniteta nadmalenim arktičkim otokom, no složile su se da će djelovati "suzdržano"kako bi napetosti ostale pod nadzorom.
OTTAWA, 19. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kanada i Danska nisu u ponedjeljak uspjele riješiti dugotrajni spor oko suvereniteta nad malenim arktičkim otokom, no složile su se da će djelovati "suzdržano" kako bi napetosti ostale pod nadzorom.

Obje države polažu pravo na otok Hans, veličine 1,3 četvorna kilometra, koji se nalazi između kanadskog otoka Ellesmere i Grenlanda, koji pripada Danskoj.

Posjeti jedne strane otoku, koji se nalazi ok 1000 kilometra od sjevernog pola, obično izazivaju prosvjede druge strane, a obje države misle da bi se otok mogao nalaziti na bogatim prirodnim resursima.

"Objavljujemo da imamo vrlo različita gledišta na pitanje suvereniteta nad otokom Hans", priopćili su kanadski ministar vanjskih poslova Pierre Pettigrew i njegov danski kolega Per Stog Moller u zajedničkoj izjavi.

Dvojica ministra, koji su izjavu dali nakon susreta u Ujedinjenim narodima, rekla su da su od svojih dužnosnika zatražili da se uskoro sastanu kako bi riješili spor.

"Svi kontakti obje strane s otokom Hans bit će vođeni diskretno i suzdržano", rekla su dvojica ministara.

Kanada i Danska su u sporu oko tog otoka od 1973. godine kada se pri utvrđivanju granice između Grenlanda i Kanade zanemario otok Hans.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙