FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU želi sa Saudijskom Arabijom riješiti cijene plina prije njezina pristupanja WTO-u

RIYADH, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Trgovinski sporazum SaudijskeArabije s Washingtonom uklonio je najveću prepreku pridruživanju tezemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no dužnosniciEuropske Unije tvrde da taj značajni proizvođač nafte i plina još moraodgovoriti na pitanja EU-a o svojim cijenama plina.
RIYADH, 12. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Trgovinski sporazum Saudijske Arabije s Washingtonom uklonio je najveću prepreku pridruživanju te zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), no dužnosnici Europske Unije tvrde da taj značajni proizvođač nafte i plina još mora odgovoriti na pitanja EU-a o svojim cijenama plina.

Taj najveći svjetski izvoznik nafte potpisao je u petak bilateralni sporazum o pristupu tržištu sa Sjedinjenim Državama koji bi trebao otvoriti put saudijskom pridruživanju WTO-u do prosinca, 12 godina nakon što je prvi put zatražio članstvo.

Ta članica OPEC-a već je potpisala sličan sporazum s Europskom Unijom. No sporazum iz 2003. ostavio je otvorenima dva pitanja.

"Jedno je vezano uz osiguranje, koje je sada razjašnjeno, a drugo uz petrokemikalije", kazao je Bernard Savage, čelnik delegacije EU-a u Saudijskoj Arabiji.

Rekao je da petrokemijski proizvođači u Saudijskoj Arabiji dobivaju prirodni plin, sirovinu u proizvodnji petrokemikalija, po cijenama nižim od međunarodnih, čime se europski proizvođači stavljaju u neravnopravni položaj. " O tome smo raspravljali sa Saudijcima", kazao je Savage dodavši da ne vjeruje da je to pitanje nepremostiva prepreka za pristupanje kraljevine WTO-u.

"Pitanje pristupanja Saudijske Arabije WTO-u na dnevnom je redu ministarskog sastanka u Hong Kongu u prosincu", rekao je.

Pridruživanje WTO-u povećat će povjerenje ulagača u zemlju koja ubire plodove rekordnih cijena nafte, no koja je donedavno pokazivala malu spremnost za liberalizacijom svog gospodarstva ili postavljanja jasnog pravnog okvira za poslovanje.

"Sporazum sa Sjedinjenim Državama potpisan je s povjerenjem u saudijsko gospodarstvo koje će pridonijeti tržištu", kazao je glavni ekonomist National Commercial Bank Saeed al-Sheikh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙