FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi čelnik WTO-a suočen s teškim izazovom

ŽENEVA, 1. rujna 2005. (Hina/AP) - Novi čelnik Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) Pascal Lamy izabran je s potporom gotovo 150članica te organizacije ali bi se usprkos tako širokoj podršci izazovuspješnog dokončanja pregovora o liberalizaciji globalne trgovinemogao pokazati preteškim za njega, konstatirali su ključnipregovarači.
ŽENEVA, 1. rujna 2005. (Hina/AP) - Novi čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy izabran je s potporom gotovo 150 članica te organizacije ali bi se usprkos tako širokoj podršci izazov uspješnog dokončanja pregovora o liberalizaciji globalne trgovine mogao pokazati preteškim za njega, konstatirali su ključni pregovarači.

Bivši povjerenik EU za trgovinu preuzima u četvrtak dužnost izvršnog direktora WTO-a i imat će samo tri mjeseca vremena za pripremu završne faze pregovora na ključnom summitu WTO-a, zakazanom za prosinac u Hong Kongu.

"Mislim da moramo ublažiti naša očekivanja jer pregovori zapinju", konstatirao je američki trgovinski predstavnik Rob Portman.

Ministri se nadaju da će u Hong Kongu uspjeti postići novi dogovor o liberalizaciji globalne trgovine kojim će se ukinuti subvencije i sniziti carine, a poseban bi naglasak trebao biti stavljen na pristup siromašnijih zemalja tržištu poljoprivrednih proizvoda bogatih.

Ostali su ključni pregovarači ocijenili da bi Lamy ipak mogao osigurati ključni zaokret u Hong Kongu. "No, to je prilično velik posao", ističe brazilski veleposlanik pri WTO-u Luis Felipe de Seixas de Correa.

Glasnogovornik misije EU pri WTO-u Fabian Delcros upozorio je da je na članicama WTO-a da čine kompromise.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙