FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan zaštite ozonskog sloja pod sloganom -Budimo prijatelj ozonu

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Uz ovogodišnji slogan "Budimoprijatelji ozonu i on će nas zaštititi od Sunca", obilježava se 16.rujna, međunarodni Dan zaštite ozonskog sloja.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Uz ovogodišnji slogan "Budimo prijatelji ozonu i on će nas zaštititi od Sunca", obilježava se 16. rujna, međunarodni Dan zaštite ozonskog sloja.

Ujedinjeni narodi su odluku o obilježavanju tog Dana donijeli 19. prosinca 1994. radi naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

I ove se godine diljem svijeta podsjeća na čvrstu obvezu zemalja članica Montrealskog protokola o poduzimanju mjera za ukidanjem potrošnje ozonu štetnih tvari.

Provedbom tog protokola postignuto je značajno globalno smanjenje emisija štetnih tvari u zrak. Međutim, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo opada, pa stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja tek sredinom stoljeća.

Hrvatska je stranka Montrealskog protokola, a za njegovu provedbu nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje provodi niz aktivnosti zaštite ozonskog sloja. U suradnji sa Švedskim institutom za okoliš provodi se projekt "Potpuno ukidanje potrošnje freona u Hrvatskoj". U Hrvatskoj se najveća potrošnja tvari koje oštećuju ozonski omotač (TOOO) bilježi pri servisiranju rashladnih i klima uređaja (95,39 posto). Planira se otvaranje tri centra, a oprema je stigla kao pomoć UNIDO. Prvog siječnja 2006. stupa na snagu zabrana uvoza novog freona te će ovi opremljeni centri osigurati prikupljanje već korištenog i njegovu ponovnu upotrebu.

Izrađen je i stručni priručnik i podijeljen serviserima i tvrtkama koje se bave tim uređajima. Stručno usavršavanje nastavnika srednjih strukovnih škola za servisere rashladnih i klima uređaja je u tijeku, a izrađena je i demonstracijska oprema koju će dobiti osam strukovnih škola.

U povodu obilježavanja Dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo je na adrese 3700 škola i vrtića poslalo sinkronizirani animirani film "Ozzy Ozone" i prigodni plakat.

Davne 1928. u hladnjacima su se počeli koristiti freoni, a 1974. utvrđeno je njihovo razorno djelovanje na ozonski sloj.

Ranih osamdesetih, putem NASA-inog satelita dokazano je oštećenje ozonskog sloja iznad Antartika. Znanstvenici su utvrdili popis štetnih tvari koji se i dalje nadopunjuje. Montrealski protokol ima 189 zemalja članica, od čega su 127 zemlje s niskom potrošnjom freona i halona (države iz članka 5. Protokola), među kojima je i Hrvatska. Za te je države propisana odgoda od deset godina za ispunjenje obveza Montrealskog protokola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙