FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velika Britanija divljanje u Belfastu proglasila "gangsterizmom"

LONDON/BELFAST, 12. rujna 2005. (Hina/dpa) - Divljanje protestantskihprosvjednika tijekom vikenda u Sjevernoj Irskoj, u kojem je ozlijeđenopedeset policajaca, britanska je vlada u ponedjeljak osudila kao"gangsterizam".
LONDON/BELFAST, 12. rujna 2005. (Hina/dpa) - Divljanje protestantskih prosvjednika tijekom vikenda u Sjevernoj Irskoj, u kojem je ozlijeđeno pedeset policajaca, britanska je vlada u ponedjeljak osudila kao "gangsterizam".

Policijski će dužnosnici u ponedjeljak britanskoga ministra za Sjevernu Irsku Petera Haina obavijestiti o prosvjedima. Hain je izjavio kako je užasnut tim nasiljem.

"Ovo odvodi Sjevernu Irsku, ili je barem pokušava odvesti, natrag u ružnu i mračnu prošlost", rekao je Hein za televiziju BBC.

U nekim slučajevima, rekao je, "radilo se o ozbiljnim pokušajima ubojstva policajaca". Divljanje sedamstotinjak protestanata u subotu i nedjelju opisao je kao "gangsterizam".

Problemi su počeli kad je tradicionalni godišnji marš lojalističkoga Oranskoga reda preusmjeren iz katoličke četvrti. Prosvjednici su postavili barikade od zapaljenih auta i autobusa, policiju gađali Molotovljevim koktelima i pucali na oklopna policijska vozila.

Policija je odgovorila vodenim topovima i plastičnim mecima, a uhićeni su deseci prosvjednika. Neki promatrači kažu da su ti neredi bili najgori u Sjevernoj Irskoj u zadnjih trideset godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙