FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatski graničari raspoređuju se duž pojasa Gaze i Egipta

AL ARICH, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Egipatski graničari počeli su seu subotu raspoređivati između pojasa Gaze i Egipta, javlja agencijaFrance presse pozivajući se na egipatske i palestinske izvoresigurnosti.
AL ARICH, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Egipatski graničari počeli su se u subotu raspoređivati između pojasa Gaze i Egipta, javlja agencija France presse pozivajući se na egipatske i palestinske izvore sigurnosti.

"Dobili su zeleno svjetlo i počeli se raspoređivati", kazao je egipatski izvor koji je želio ostati neimenovan.

Walid Salhe, zapovjednik palestinske službe preventivne sigurnosti na prijelazu Rafah, potvrdio je da su gipatski graničari počeli ophodnje i da budložerima poravnavaju teren s egipatske strane.

Egipat i Izrael potpisali su 1. rujna u Kairu sporazum o raspoređivanju egipatskog bataljuna od 750 ljudi duž 14 kilometra duge granice između egipatskog Sinaja i pojasa Gaze.

To je prvi sporazum od izraelsko-arapskog rata iz 1967. kojim se dopušta nekoj paravojnoj postrojbi da preuzme položaj duž granice.

Izrael je pojas Gaze, kojime je dotad upravljao Egipat, osvojio 1967. godine. Tada je zauzeo i poluotok Sinaj, no, iz tog pustinskog područja od 12.000 četvornih kilometara povukao se tek 1982. nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum 1979. godine.

Raspoređivanjem svojih graničara duž pojasa Gaze, Egipat "pridonosi uspjehu izraelskog povlačenja iz Gaze", kazao je glasnogovornik egipatskog predsjedništva Sulejman Awad. Dodao je da će Egipat raditi prema potpunom izraelskom povlačenju s palestinskih područja.

Od izvora međunarodnih promatrača i multionacionalnih snaga UN-a koji od 1982. nadziru primjenu mirovnih sporazuma na tom području, France presse doznaje da ni od Egipta ni Izraela nisu dobili upustva što se od njih dalje očekuje. "Mirovni sporazum ostaje" osnova naše misije, rekao je taj izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙