FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija HBOR-a o poticanju izvoza

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski sevis
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski sevis

Konferencija HBOR-a o poticanju izvoza

U organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak u Dubrovniku je danas održana 4. međunarodna konferencija o poticanju izvoza koja je okupila 120 sudionika, domaćih i inozemnih bankara i hrvatskih izvoznika.

Konferenciju je otvorio potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec koji je, uz ostalo, naglasio kako Hrvatska ostvaruje sve kvalitetnije gospodarsko okruženje te kako hrvatski izvoz stalno raste.

Naglasio je kako Hrvatska u drugom tromjesečju ove godine bilježi porast industrijske proizvodnje od 5 posto, broj turističkih dolazaka povećan je za 5,3 posto, a inflacija iznosi 2,9 posto, što sve ukazuje kako se nalazimo na dobrom putu stvaranja stabilnog i kvalitetnog gospodarskog okruženja.

HBOR kao državna izvozna banka, kazao je Polančec, zauzima značajno mjesto u provedbi vladine gospodarske strategije. Osim što pruža podršku financiranjem i osiguranjem izvoza, HBOR svojom suradnjom s izvoznim bankama i agencijama otvara vrata novih tržišta našim gospodarstvenicima.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev kazao je kako je 2004. godina za HBOR bila vrlo značajna godina za poticanje izvoza. Za kreditiranje pripreme izvoza i izvoz roba odobreno je 4,5 puta više sredstava nego 2003.

U 2004. godini odobreno je ukupno 3,2 milijarde kuna kredita, a osiguran je izvozni promet u vrijednosti od oko 600 milijuna kuna.

Izvoznici su u raspravi istaknuli dosadašnja pozitivna iskustva u suradnji s HBOR-om, ali i ukazali na potrebu jačanja povezivanja svih ustanova uključenih u podršku hrvatskom izvozu. Također su naglasili kako uspjeh projekata uvelike ovisi i o podršci poslovnih banaka.

Tijekom današnje konferencije HBOR je potpisao sporazum o suradnji s ruskim bankama Vnesheconombank i EXIM bank te osnovni sporazum s Vnesheconombank u iznosu od 25 milijuna eura.

Ovim sporazumom, kazao je Kovačev, HBOR je otvorio novu kreditnu liniju kako bi omogućio što bolje uvjete hrvatskim izvoznicima čije zanimanje za rusko tržište pojačano raste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙