FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan Drugi festival slavonskog kulena

VINKOVCI, 9. rujna 2005. (Hina) - U okviru 40. vinkovačkih jeseni, kojese održavaju od 9. do 18. rujna, u hotelu "Slavoniji" u Vinkovcimaodržan je Drugi festival slavonskog kulena i godišnja skupština Udrugeslavonski domaći kulen-kulin koja okuplja 50-ak slavonskih proizvođačakulena.
VINKOVCI, 9. rujna 2005. (Hina) - U okviru 40. vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 9. do 18. rujna, u hotelu "Slavoniji" u Vinkovcima održan je Drugi festival slavonskog kulena i godišnja skupština Udruge slavonski domaći kulen-kulin koja okuplja 50-ak slavonskih proizvođača kulena.

Po riječima tajnika Udruge koja je i organizirala "festival kulena" Andrije Matića, članovi skupštine prihvatili su popis propisanih pasmina i križanaca svinja koje su najbolje za proizvodnju domaćega slavonskog kulena u smislu njegove kakvoće i ekonomičnosti proizvodnje.

"Riječ je o posljednjem dokumentu potrebnom da bi se kulen na kraju proizvodnje mogao zvati slavonski domaći kulen", rekao je Matić i dodao kako će do kraja godine Udruga mjerodavnim ustanovama poslati prijedlog zaštite zemljopisnog podrijetla slavonskoga domaćeg kulena.

Matić smatra da bi se zaštitom izvornosti kulena omogućio lakši i učinkovitiji nadzor u proizvodnji i trženju te namirnice. Ustvrdio je da proizvodnju kulena najviše otežava to što se svi proizvođači ne drže bitnih načela za njegovu proizvodnju. Tako se mnogi kulen proizvede u neprimjerenim prostorima za zrenje, uzima se neujednačena kakvoća mesa, svinje se drže u neprimjerenim uvjetima, a klanje se ne obavlja u registriranim klaonicama.

"Brojne elemente za 'legalnost kulena' trenutačno ispunjava tek osam članova naše udruge koji su u prošloj godini zajedno proizveli 2750 komada kulena", rekao je.

Na Drugom festivalu slavonskog kulena javno je predstavljeno završno izvješće o izradbi projekta "Slavonski domaći kulen" Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Glavni istraživač u projektu dr. Damir Kovačević s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocijenio je kako je u tijeku troipolgodišnjeg istraživanja dobiven dokument koji može poslužiti kao stručna i znanstvena podloga za zaštitu slavonskoga domaćeg kulena u EU.

Drugi festival slavonskog kulena završit će gastronomsko-zabavnim programom "Veče slavonskog kulena".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙