FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Juščenko traži potporu za privremenog premijera

KIJEV, 9. rujna 2005. (Hina/dpa) - Ukrajinski predsjednik ViktorJuščenko uputio je u petak poziv stranačkim vođama da podržeprivremenog premijera u formiranju nove vlade, nakon što je dan ranijeraspustio vladu premijerke Julije Timošenko.
KIJEV, 9. rujna 2005. (Hina/dpa) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko uputio je u petak poziv stranačkim vođama da podrže privremenog premijera u formiranju nove vlade, nakon što je dan ranije raspustio vladu premijerke Julije Timošenko.

Juščenko je raspustio cjelokupnu vladu, koja se na vlasti nalazila od Narančaste revolucije u siječnju, navodeći kao razlog sukobe unutar vlade. Juščenko je ustvrdio da vlada, zbog unutrašnjih sukoba i podijeljenosti, nije više bila sposobna voditi zemlju.

Vršitelj dužnosti premijera, Jurij Ehanurov, zamijenio je Timošenko koja je u posljednje vrijeme bila često u sukobu s Juščenkom. Uz to, Timošenko nije baš bila omiljena na ukrajinskom istoku, industrijski jakom području naseljenom etničkim Rusima.

Ehanurov je jedan od najiskusnijih političara u zemlji. Vrlo se uspješnim pokazao kao guverner regije Dnjepropetrovsk. Za televiziju UT-1 je kazao da je današnji dan proveo u sastancima s visokim državnim dužnosnicima i predstavnicima oporbe.

Poznat je kao Juščenkov politički saveznik od 1999. godine, no uvelike ga cijene i Juščenkovi protivnici. Po etničkom podrijetlu je Burjat, što mu ide u prilog jer se ukrajinska "zapadna" frakcija u parlamentu često suprotstavlja imenovanju etničkih Rusa za visoke položaje, i obrnuto.

Prema Juščenkovim riječima, nova bi vlada mogla biti imenovana najranije sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙