FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: početak pregovora negativno bi se odrazio na lov na Gotovinu

BERN, 1. rujna 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carle del Ponteu četvrtak je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje iuhićenje generala Ante Gotovine, ocjenivši kako bi se početakpristupnih pregovora s EU negativno odrazio na te napore, čime jenaznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja sHaškim sudom (ICTY) još nije potpuna.
BERN, 1. rujna 2005. (Hina) - Glavna haška tužiteljica Carle del Ponte u četvrtak je pozvala Hrvatsku da pojača napore za otkrivanje i uhićenje generala Ante Gotovine, ocjenivši kako bi se početak pristupnih pregovora s EU negativno odrazio na te napore, čime je naznačila da će Europsku uniju izvijesiti kako Hrvatska suradnja s Haškim sudom (ICTY) još nije potpuna.

"Hrvatska mora konačno pojačati svoje napore da locira i uhiti Antu Gotovinu. Očigledno je da će Hrvatska učiniti još manje da ga locira čim počnu pregovori s Europskom unijom", kazala je Del Ponte u polusatnom govoru koji je održala na Konferenciji o promicanju mira i ljudskih prava u jugoistočnoj Europi, koja se održava u organizaciji švicarskog ministarstva vanjskih poslova u Bernu.

Ona je pohvalila "dobro artikuliranu i dosljednu politiku EU" prema zemljama jugoistočne Europe, ističući kako su izgledi za priključenje Uniji "motor promjena" u tim zemljama, te kako EU ima snagu pokretati reforme u njima.

Pozvala je da se zadrže strogi uvjeti za priključenje novih članica utvrđeni u različitim dokumentima EU, uključujući tzv. Kopenhaške kriterije, kako se ne bi ponovile greške kod primanja zemalja u Vijeće Europe, kada su kriteriji znali biti snižavani.

Zahvalila se EU što je kao uvjet za priključenje postavila punu suradnju s ICTY-em.

"Bez snažne podrške EU radu ICTY-a provedba pravde na Balkanu bila bi žalostan neuspjeh. Hrvatska i posebno SCG, surađivale su s ICTY-em samo zahvaljujući međunarodnom pritisku. Njihova suradnja nije savršena, niti potpuna, no ozbiljna poboljšanja koja bilježimo u zadnjih godinu i pol, definitivno su rezultat dobro artikulirane i dosljedne politike EU", naglasila je.

Del Ponte se izričito izjasnila protiv početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU i SCG 8. listopada, dok je Ratko Mladić još na slobodi, rekavši kako bi time bila potvrđena putovnica za nekažnjivost.

Haška tužiteljica kritizirala je Hrvatsku i osvrčući se na stvaranje mitova i "selektivnog sjećanja" na ratna zbivanja iz 90-ih, rekavši da je u kolovozu obilježena 10. godišnjica operacije Oluja, kao "velike herojske oslobodilačke akcije hrvatskih snaga, dok su zločini počinjeni tijekom i nakon nje spomenuti samo marginalno".

"Više od 100 tisuća srpskih civila bilo je prisiljeno otići a više stotina ih je ubijeno, da ne spominjemo pljačke i uništavanje imovine koje je povratak izbjeglica učinilo gotovo nemogućim".

Prema izjavi za Hinu političkog savjetnika haške tužiteljice Jean Daneile Rucha, s predsjedništvom EU još nije dogovoren modalitet idućeg izvješća o suradnji Hrvatske koji će Del Ponte sredinom rujna podnijeti Uniji. Prema njegovim riječima moguća su tri scenarija da Del Ponte uputi pismo EU, da sudjeluje na sastanku radne skupine za Hrvatsku ili da sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU 3. listopada.

Del Ponte će u poslijepodnevnoj pauzi u radu skupa u Bernu održati konferenciju za novinare.

Na skupu će biti održana i tri okrugla stola na teme pravde za žrtve, povratka imovine izbjegicama i borbe protiv trgovine ljudima u regiji. U radu konferencije sudjeluje i predstojnik Vladina ureda za prognanike, povratnike i izbjeglice Lovre Pejković i Vesna Teršelić, direktorica nevladinog centra za dokumentaciju ratnih zločina Documenta iz Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙